11 Νοε 2016

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, σε εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 2 Νοεμβρίου, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς του Νησιού σε Πανσαμιακή Συγκέντρωση – Διαμαρτυρία τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 στην πλατεία Πυθαγόρα στην πόλη της Σάμου το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και τις κοινωνικές- οικονομικές επιπτώσεις

Από τις 11 Οκτωβρίου, όταν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και τις επιπτώσεις του, οι αρμόδιοι Υπουργοί, που δεσμεύτηκαν -με υπογραφή- σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση της Σάμου, στην ουσία, τίποτε δεν έχει προχωρήσει.

Η μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας πρακτικώς δεν υλοποιείται, ενώ νέες εισροές παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά. Οι αρμόδιες για την αντιμετώπισή του αρχές σε καμία περίπτωση δεν έχουν ενισχυθεί όσο θα έπρεπε και όπως συμφωνήθηκε.
Οδικός χάρτης για τα εχέγγυα και το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ δεν έχει οριστεί.

Και,  όχι μόνο δεν ελήφθησαν ή καν προαναγγέλθηκαν μέτρα για την οικονομική ενίσχυση της Σάμου, που έχει πληγεί βαρύτατα από το μεταναστευτικό, αλλά, αντιθέτως, προχωρεί κανονικά η αύξηση του ΦΠΑ κατά 7 (!) ποσοστιαίες μονάδες από 1ης Ιανουαρίου του 2017.

Ο λαός της Σάμου έχει ως τώρα σταθεί απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα με περίσσεια ανθρωπιάς, ευπρέπειας, κατανόησης και σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες. Και σε επίπεδο επίσημης εκπροσώπησης, ο Δήμος Σάμου έχει καταβάλλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο έντονες και αλλεπάλληλες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φλέγον πρόβλημα με τις παγκόσμιες διαστάσεις σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Η κατάσταση όμως έφτασε δυστυχώς στο απροχώρητο και καμία «υπόσχεση» για την ανακούφισή της δεν μπορεί πλέον να ληφθεί στα σοβαρά ως επαρκής.

Καλούμε τους πολίτες της Σάμου να δώσουν όλοι ενεργά και δυναμικά το παρών τους στην Ειρηνική Διαμαρτυρία της 21ης Νοεμβρίου. Όλοι οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας προκειμένου να δοθούν, επιτέλους, λύσεις και όχι ευχολόγια στα υπαρκτά, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νησί μας. Ζητούμε:

- Να αρχίσει πραγματικά η μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής στο οποίο επικρατεί το αδιαχώρητο, υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης.
(Στοιχεία από 17/10/16: Αφίξεις προσφύγων/μεταναστών:843 // Αναχωρήσεις προσφύγων/μεταναστών: 320)

- Να στελεχωθούν πραγματικά οι αρμόδιες αρχές που  δείχνουν αυταπάρνηση αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, εδώ και πολλούς μήνες.

- Να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, η κατάσταση με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί.

- Να καταργηθεί η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ και να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην μαραζώσει οικονομικά το Νησί (κίνητρα στήριξης της Σάμου, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και διεύρυνση των ειδικών επιδομάτων κ.λπ.)  
Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη

* ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 13ΗΣ/2-11-2016 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
Ο  Δήμος Σάμου
Έχοντας υπόψη το ψήφισμα της 26-06-2016 και την επιτακτική  ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του Νησιού της Σάμου και διαπιστώνοντας ακόμη μια φορά την μη ύπαρξη Εθνικού σχεδίου δράσης, την παντελή έλλειψη κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών και την διατάραξη της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής των κατοίκων της Σάμου, αποφασίζει υλοποιώντας και εξειδικεύοντας την υπ’  αριθμ. 290/30-9-2016 απόφαση Δ.Σ, την οργάνωση Πανσαμιακής Κινητοποίησης -Ειρηνικής  Διαμαρτυρίας εντός του μηνός Νοεμβρίου στην οποία θα προτάξει:
1.     Την αποσυμφόρηση του Νησιού με την υποστήριξη των αρμοδίων αρχών και με την ταχυτάτη και πλήρη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου. (Σήμερα  έχουν  διαπιστευθεί  12 στελέχη στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής έναντι των 28 υπεσχημένων για την επάνδρωση της εντός του μήνα Νοεμβρίου –άφιξη 5 στελεχών την 1η Νοεμβρίου-). 
2.     Την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών και την παροχή πλήρους Κρατικής βοήθειας στους τομείς της Δημοσίας Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας και της  Διοικητικής Υποστήριξης. 
3.     Τον πλήρη έλεγχο και την αντίστοιχη  λογοδοσία των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Σάμο. Δεν έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών - Μεταναστευτικής Πολιτικής καμία ενημέρωση μέχρι τώρα για την λειτουργία τους και την αρμοδιότητα τους. 
4.      Την άμεση κατάργηση της αύξησης  του Φ.Π.Α στο Νησί μας με την επίκληση του χάρτη της Νησιωτικότητας και την κατάθεση αυτοτελούς ή και ομαδικής προσφυγής στα Εθνικά και Ευρωπαϊκά όργανα.  
5.     Την εφαρμογή άμεσων μέτρων υποστήριξης των δημοτών όπως αυτά έχουν τεθεί στο πλαίσιο διεκδίκησης που περιέχεται στην 157/2016 απόφαση του Δ.Σ. 
6.     Την πλήρη στελέχωση της αστυνομίας, λιμενικού, στρατού, νοσοκομείου, κέντρων υγείας και των λοιπών υπηρεσιών. 
7.     Την αδυναμία της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τον Οδικό Χάρτη των δικών της δεσμεύσεων όπως αυτές ετέθησαν στη σύσκεψη της 11η Οκτωβρίου 2016. (αριθμός αφίξεων από 17/10/2016 : 672 αντίστοιχος αριθμός αναχωρήσεων: 166). 
8.     Την καταγγελία της στάσης των Ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού  και την απαράδεκτη θεώρηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χωρία παρία «Μόνιμης εγκατάστασης» και την διατύπωση αιτήματος επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας ως προς τα προαναφερόμενα σημεία από την Ελληνική Κυβέρνηση. 
9.     Την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησιωτικό χώρο του Βορείου Αιγαίου.
Αποφασίζει επίσης:
Την συμμετοχή του στην Παναιγιακή συγκέντρωση που θα οργανωθεί εντός  Νοεμβρίου με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Αιγαίου  και να καταγγείλει σε όλες της Αρμόδιες Αρχές την παραβίαση των δικαιωμάτων των Νησιωτών κατοίκων της Σάμου και της ισονομίας  στο Νησιώτικο Χώρο.