25 Νοε 2016

Κόντρα Μουζάλα και Σεβαστάκη για το προσφυγικό

«Αρχίζουμε τον "απεγκλωβισμό" αυτών που μπορούν να έρθουν στην ενδοχώρα χωρίς να κινδυνεύσει η συμφωνία» Ε.Ε. - Τουρκίας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος είχε αντιπαράθεση για την διαχείριση του προσφυγικού με τον βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη

«Φέρνουμε οικογένειες στην ενδοχώρα, αλλά αυτό δεν θα γίνει κραυγαλέα» σημείωσε ο κ. Μουζάλας και σημείωσε πως ο απεγκλωβισμός που μπορεί να γίνει στη Χίο έγινε με επιτυχία καθώς εστάλησαν στην ενδοχώρα 1.500 άτομα. Πρόσθεσε ότι στη Σάμο και τη Λέσβο ξεκινά από τη Δευτέρα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε τον βουλευτή ότι συντάχθηκε με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, και όχι με την περιφερειάρχη, για να μη δοθεί χώρος εγκατάστασης. Μάλιστα, τον επέκρινε, λέγοντας ότι δεν είδε να βγάζει ανακοίνωση «κατά των ξενοδόχων που δήλωσαν ότι δεν δίνουν δωμάτια στα ευάλωτα άτομα».

«Καλά κάνετε και το λέτε, διότι δεν γνώριζα την απόφαση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου» απάντησε ο Δ. Σεβαστάκης, όμως ο κ. Μουζάλας επέμεινε: «Έπρεπε να γνωρίζετε την απόφαση, γιατί σας την είπα εγώ στο Μαξίμου».

Επί της ουσίας ο κ. Σεβαστάκης ανέφερε ότι το άρθρο 14 της συμφωνίας επιτρέπει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα εφόσον ο διοικητής κρίνει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες. «Περιφρουρούμε την παραβίαση της συμφωνίας, από 700 οι πρόσφυγες έχουν γίνει 2.700. Τα νησιά δεν έχουν την δυνατότητα να αποφορτίσουν μία μεγάλη υποδοχή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι «η ποιότητα ζωής, η βία, η ενδοβία δεν επιλύεται κατασταλτικά, αλλά με λόγο, με ανάλυση, με σχέση εμπιστοσύνης».

Ο κ. Σεβαστάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ότι πρακτικές λύσεις όπως του άρθρου 14, μπορούν να βρεθούν. «Οι νησιώτες το καλοκαίρι σας είχαν ακούσει να λέτε όχι δεύτερο hotspot» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό.

Πρόσθεσε πως η συνολική δυσφορία και κοινωνική αστάθεια εξαπλώνεται στον μέσο πολίτη, ενώ μέχρι πρότινος ήταν εντοπισμένη σε περιθωριακές κοινωνικές ομάδες.

Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η πρόοδος στο άσυλο θα είναι και αυτό τον μήνα αργή», αλλά «από Γενάρη θα υπάρχει γεωμετρική πρόοδος, που δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα ανακουφίσει». «Ο ρυθμός απαντήσεων έχει διπλασιαστεί και θέλουμε να τετραπλασιαστεί» είπε.

Μετά από ερώτηση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε ότι για το άσυλο «από τα 400 άτομα που μας έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι μας έστειλαν 36. Τελικά κάναμε μία συμφωνία να μας στείλουν 100 και ακόμα περιμένουμε».