29 Νοε 2016

Η άλλη όψη του νομίσματος

Δημοσιοποιήσαμε χτες την είδηση, η οποία αναρτήθηκε από συγκεκριμένη ΜΚΟ και είχε σχέση με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης παράτυπου μετανάστη στην αστυνομική διεύθυνση Σάμου.

Εκείνο που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι ότι ο φόβος δημιουργεί ένταση, δυσαρμονία, αβεβαιότητα, σύγχυση και ένα αίσθημα απελπισίας.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα στο νησί μας παρατηρούμε μια προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων, ενώ η εγκληματικότητα και οι ληστείες γίνονται καθημερινή συνήθεια.

Να σταθείς στο «ύψος των περιστάσεων» είναι φράση που χρησιμοποιείται και στην ουσία επικαλείται συναίνεση, ανθρωπιά, συμφωνία, συμβιβασμό.


Κανένα κίνητρο δεν υπάρχει όμως για κάποιον που συνεχίζει να είναι άνθρωπος και προσφέρει μια αγκαλιά ή απλά μια ανθρώπινη αντιμετώπιση σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου χρώματος και φυλής.

Η Αστυνομία δείκτης του νομικού και πολιτικού μας πολιτισμού εξασφαλίζει στον πολίτη το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να εκφράζεται, να ονειρεύεται και να δημιουργεί ελεύθερα χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος.
Αποτελεί την αμυντική ασπίδα της κοινωνίας και όχι το μηχανισμό αστυνόμευσής της. 
Κι αυτό κάνει καθημερινά.
Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σήμερα μπροστά σε προκλήσεις που ουδέποτε στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Έχει όμως και τη θέληση και τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. 
Και αυτό διαπιστώσαμε προσπαθώντας να καταγράψουμε και την άλλη άποψη και όσον αφορά τις καταγγελίες της ΜΚΟ , που κάνουν τον κύκλο των μίντια . 

«Ο εν λόγω κύριος» μας είπε ο αντικαταστάτης του αστυνομικού διευθυντού, που αυτή την περίοδο απουσιάζει,  «κρατείται σε ειδικό χώρο και σε καμία περίπτωση δεν μας ενημέρωσε κάποιος ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
 Η παραβατική του συμπεριφορά μας υποχρέωσε να προχωρήσουμε στην σύλληψη του και κανένα αδίκημα του δεν έχει παραγραφεί.
 Ο συγκεκριμένος κύριος έπρεπε να έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή της χώρας και ως η νομοθεσία επιτάσσει, όμως δυστυχώς τα κρατητήρια είναι υπερπλήρη και γι αυτό κρατείται ακόμη εδώ. 
Η συμπεριφορά των αστυνομικών σε καμία περίπτωση δεν είναι απάνθρωπη και αν μας ενημέρωναν ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας θα είμασταν οι πρώτοι που θα του εξασφαλίζαμε τα φάρμακα του. Οσον αφορά τα υπόλοιπα προερχονται απο μια φαντασία που σκοπό εχει να σπιλώσει το εργο των αστυνομικών που στεκονται στο υψος των περιστάσεων.  
 Μακάρι όλοι οι δημοσιογράφοι πριν μας έστηναν στον τοίχο να έκαναν αυτό που κάνατε εσείς» μας ανέφερε ο αντικαταστάτης του αστυνομικού διευθυντή «και έτσι ώστε σωστά και υπεύθυνα να ακούγονταν και η άλλη άποψη».
 Εμείς φυσικά πράξαμε το καθήκον μας  και ως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει και με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση ακροατών και αναγνωστών μας.



Σταματία Ράπτη