28 Νοε 2016

Γ. Μπαλάφας: Προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε κατά το δυνατόν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Παραπολιτικά» είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει κατά το δυνατόν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο, είτε με επιστροφές στην Τουρκία, είτε με επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, είτε με εξάντληση όλων των περιθωρίων της συμφωνίας ώστε να μεταφερθεί ένα τμήμα του πληθυσμού στην ενδοχώρα.

«Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι σταδιακή, δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα νησιά αύριο θα αδειάσουν» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι μέχρι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, έρχονταν στα νησιά εκατοντάδες άνθρωποι από την Τουρκία, οι οποίοι μεταφέρονταν στην ενδοχώρα και από εκεί προς τον βορρά, στις χώρες προορισμού τους, αλλά αυτός ο δρόμος έκλεισε.

«Η ίδια η συμφωνία και η στάση της Τουρκίας δεν μας δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί όλος αυτός ο πληθυσμός στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διότι την επόμενη ημέρα, η Τουρκία θα πει ότι παραβαίνουμε την συμφωνία και θα συνεχίσει τις ανεξέλεγκτες ροές. Ούτε οι ίδιοι οι νησιώτες νοσταλγούν την προηγούμενη κατάσταση» επισήμανε ο υφυπουργός. Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν είχε τεχνογνωσία και εμπειρία στην διαδικασία παροχής ασύλου, προσθέτοντας ότι η χώρα χρήζει περισσότερης τεχνικής υποστήριξης από τους Ευρωπαίους, «που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας παρέχουν χειριστές ασύλου και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες τους, αλλά δυστυχώς σε αυτό η ευρωπαϊκή πλευρά δεν είναι συνεπής».