5 Νοε 2016

Συνεργασία ΥΠΕΝ και Δήμου Σάμου για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου ΞΕΝΙΑ της πόλης της Σάμου


Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, μεταξύ του Αν. Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη και του Δήμαρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, αποφασίστηκε η συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Σάμου για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου ΞΕΝΙΑ της πόλης της Σάμου. Το ανακαινισμένο ακίνητο θα λειτουργήσει ως «Κέντρο Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης» και συγχρόνως ως «Διαδραστικό Κέντρο Περιβάλλοντος Αιγαίου». Για τον σκοπό αυτό, θα υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σάμου και της Διεύθυνσης Μελετών & Έργων Αστικών Αναπλάσεων (ΔΜΕΑΑ) του Υπουργείου, βάσει της οποίας θα συνταχθούν οι απαιτούμενες μελέτες.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε σχετικά:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να συνδράμουμε στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου με την συμβολή των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να συντονιστεί η υλοποίηση του έργου. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την περιβαλλοντική ευαισθησία του, να παραχωρήσουν 1 όροφο του κτιρίου για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που αφορά σε όλο το Αιγαίο. Με την στενή συνεργασία της Διοίκησης και της Πολιτείας κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά».

Ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Η Σάμος, σημαντικό αποθετήριο ιστορίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος, εκφράζει ειλικρινή συναισθήματα χαράς προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Υπουργό προσωπικά, για την στρατηγική επιλογή και την άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του εμβληματικού μας κτιρίου. Η πρόοδος που επετεύχθη σε ελάχιστο χρόνο, αποδεικνύει την ανταπόκριση του Υπουργείου προς τις αρχές της νησιωτικότητας. Η περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση αποτελούν μείζονα στοιχήματα για το νησί του Πυθαγόρα, του Αρίσταρχου και του Ευπαλίνου».


Σημειώνεται ότι η πρόταση για την δημιουργία Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης, περιλαμβάνονταν στο «Πυθαγόρειο θεώρημα του πολιτισμού», την πρόταση του ΔήμουΣάμου, στην υποψηφιότητά του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.


Το πλάνο ΣΑΜΟΣ 2021 θα προχωρήσει.