21 Νοε 2016

Πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο η συγκέντρωση – διαμαρτυρία που οργάνωσε ο Δήμος για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο νησί το προσφυγικό (VIDEO)

Με ευρύτατη συμμετοχή του κόσμου, των φορέων και των συλλόγων του νησιού, με παλμό αλλά και σε κλίμα ήρεμο, χωρίς ακρότητες και κραυγές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο η μεγάλη συγκέντρωση – διαμαρτυρία που οργάνωσε ο Δήμος για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο νησί το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα και ο τρόπος με τον οποίο ως τώρα το αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί φορείς.
Με αξιοπρέπεια, αλλά και σθεναρότητα, πολίτες από όλες τις γωνιές του νησιού ένωσαν τις φωνές τους με κεντρικό σύνθημα «hot-STOP στα ψέματα» και απαίτησαν από την κυβέρνηση να σκύψει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάνω στα αδιέξοδα που προκαλούν στο ακριτικό νησί της Σάμου οι παλινωδίες και η ατολμία της πάνω στο προσφυγικό, αλλά και η αθέτηση των υποσχέσεών της για λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των πολύ επιβαρυμένων κατοίκων της.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέφερε:

«Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί! Ε, λοιπόν: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Φτάνει πια στα λόγια. Η Σάμος ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ! Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ΨΕΜΑΤΑ! Όλοι μαζί υψώνουμε σήμερα τη φωνή μας για να πούμε ένα βροντερό ΣΤΟΠ!
ΣΤΟΠ στην κοροϊδία για την αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ που ασφυκτιά ήδη! ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΡΑ! Η ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ! ΣΤΟΠ στη δράση των συμφερόντων που, μέσα σ’ αυτή την αλλοπρόσαλλη κατάσταση βρίσκουν ευκαιρία, όπως πάντα, για ρεμούλες και κονόμα, απ' όπου και αν προέρχονται! ΣΤΟΠ στην ανεπάρκεια του κράτους που δεν τηρεί όχι μόνο όσα υποσχέθηκε, αλλά ούτε τα στοιχειώδη».

Ο Δήμαρχος Σάμου τόνισε στην ομιλία του και τα εξής:

- Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!

- Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει

- Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα…

-Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν! 

-Είναι δεν είναι ενάμισης μήνας από την ημέρα που, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μουζάλας πρώτος πρώτος, υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το έγγραφο του Μαξίμου προσδιορίζει σε 28 τα άτομα που απαιτούνται για να διεκπεραιώνουν 400 αιτήσεις το μήνα περίπου. Δεσμεύτηκαν να τους φέρουν μέχρι 15 Νοεμβρίου και σήμερα είναι μόλις 12 (τα άτομα). Η δέσμευση αυτή έγινε και παρουσία των Υπουργών: · Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη · Εθνικής Άμυνας, κ. Βίτσα · Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας. Φωτίου · Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, κ. Χαρίτση · Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Κουίκ · Διευθυντή του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Παύλου Αδακτυλίδη. Ο Οδικός αυτός χάρτης δεν τηρήθηκε και δεν τηρείται!

-Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ, καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%! Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής!
-Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί. ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Αναφερόμενος στον χαρακτήρα της συγκέντρωσης, ο κ. Αγγελόπουλος είπε, ακόμη:

-Δεν είναι ούτε κατά διάνοια μια συγκέντρωση, μια διαμαρτυρία ξενοφοβική ή μισαλλόδοξη η σημερινή. Ούτε είναι μια διαμαρτυρία «υπερβολική», κατά κανέναν τρόπο. Ούτε, βέβαια, είναι μια διαμαρτυρία με κομματική ή πολιτική χροιά. Είναι, άλλωστε, μια διαμαρτυρία που αφορά ΚΑΙ αυτούς τους ανθρώπους: στοιβαγμένοι σα σαρδέλες, μέσα στο καταχείμωνο, εγκλωβισμένοι στη χώρα μας μήνες τώρα, απογοητευμένοι και σε αδιέξοδο είναι. Είμαστε όμως ΚΙ ΕΜΕΙΣ, πλέον, εγκλωβισμένοι και απογοητευμένοι. Και απαιτούμε να μπει ένα ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ, ακριβώς για να ΜΗ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!

-Δε γίνεται ΌΛΗ την πίεση να την αντέχουμε εμείς, την ώρα που κάποιοι πολύ πιο αρμόδιοι απλώς πετάνε φούμαρα και κάνουν λεζάντα και δημόσιες σχέσεις και κάποιοι πιο πονηροί ακόμη βρίσκουν τρόπους να γίνονται πιο πλούσιοι από τη μιζέρια των άλλων και από την πτώση του νησιού μας.
-Στέλνω μήνυμα συμπαράστασης και στα άλλα νησιά που δοκιμάζονται...

-Η Σάμος έχει δείξει με κάθε τρόπο τη διάθεσή της να συνεργαστεί με όσους χρειάζεται για να δοθούν λύσεις σε όσα μας καίνε. Όμως, η συνεργασία απαιτεί αυτό που λέει η λέξη: να εργαστούν κάποιοι ΜΑΖΙ. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν συμβαίνει. Εδώ, έχουμε κάποιους που εργάζονται και κάποιους που απλώς ανοίγουν το στόμα τους και πετάνε λόγια.»

Τέλος, ο Δήμαρχος Σάμου έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας:
«Καταθέτουμε την προσφυγή για το ΦΠΑ!», τόνισε. «Εξειδικεύσαμε τα αναπτυξιακά κίνητρα, τα μέτρα ανακούφισης, την επέκταση της κοινωνικής πρόνοιας, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις και είμαστε πανέτοιμοι για την συνάντησή μας με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπ. Οικονομίας! Είμαστε έτοιμοι για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο που ζητάμε να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Μεταφέρουμε τον αγώνα μας και στην Αθήνα, στα υπόλοιπα κέντρα αποφάσεων εθνικά και ευρωπαϊκά ! Συμμετέχουμε δυναμικά στο παν-αιγιακό συλλαλητήριο με τα Επιμελητήρια των νησιών μας μπροστά! Καταγγέλλουμε την αδράνεια του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής! Μπουχτίσαμε από λόγια. Ώρα να ακουστούν δυνατά και τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Η ΣΑΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΘΗΛΩΘΕΙ!»



Ομιλίες – τοποθετήσεις

Στην αρχή της εκδήλωσης, αναγνώστηκε ψήφισμα της Ιερατικής Σύναξης Σάμου από τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Ικαρίας &Κορσεών κ. Σ. Κοσμόπουλο και στη συνέχεια, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Αμυρσώνη

Μετά την ομιλία του Δημάρχου Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλου, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Ν. Κατρακάζο καθώς και από τους προέδρους του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ. Κυριαζή, του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γ. Κολλάρο, και της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου κ. Κ. Κυριαζή .

Στήριξαν την εκδήλωση

Την επίσημη στήριξή τους στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του νησιού. Μεταξύ άλλων:
Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων Κορσεών, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, το Επιμελητήριο Σάμου, η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου, ο Ε.Ο.Σ Σάμου, το Πανσαμιακό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία και Φίλων   ¨ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ – Ο ΙΚΑΡΟΣ¨, η ΝΟΔΕ Σάμου, η SOS Ομάδα Πολιτών, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου, ο Σύλλογος Τριτέκνων Σάμου και ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου.

Μήνυμα από την ΚΕΔΕ

Μήνυμα χαιρετισμού στην εκδήλωση έστειλε εκ μέρους της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της, κ. Γ. Πατούλης. Σ’ αυτήν αναφέρει:
«Το Δ.Σ. της Κεντρικης Ένωσης Δήμων Ελλάδος  βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν δυσανάλογα το βάρος αντιμετώπισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών , που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την Πατρίδα μας.

Οι Δήμοι σας, αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , παρά την έλλειψη πόρων, προσωπικού και μέσων, έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στη διαχείριση του προβλήματος.
Η κατάσταση που έχει όμως πλέον δημιουργηθεί μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό στα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα, δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση από την πλευρά της Κεντρικής Κυβέρνησης.
Απαιτείται ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πολιτική εκχώρησης των κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Κράτους και των κονδυλίων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού, στις ΜΚΟ. Η πολιτική αυτή απέτυχε και δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.

  • Απαιτούμε να δρομολογηθούν λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη φιλοξενία των προσφύγων κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και θα εξασφαλίζουν την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.
  • Είναι αναγκαίο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κεντρικής Κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, ώστε να αποφευχθούν νέες αντιπαραθέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
  •  Απαιτούμε να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας.
  • Διεκδικούμε  απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα,  για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.»