22 Δεκ 2016

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2017

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Σάμου για το 2017, χαρακτηρίζοντάς τον αντιλαϊκό που δεν παίρνει θεραπεία , γιατί ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στο όνομα της «ανάπτυξης προς όφελος των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

“«κάθε χρόνο και χειρότερα» πάει ο προϋπολογισμός του Δήμου στην αναλογία της σχέσης Ανάγκες του λαού , των δημοτών απο τη μια και Προβλεπόμενες δαπάνες από την άλλη.” τόνισε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κώστας Τζίχας και εξήγησε:

«Συγκεκριμένα ο Προϋπολογισμός του δήμου για το 2017 στα έσοδα προβλέπει μείωση περίπου 1 εκ. από την τακτική επιχορήγηση του Κρατικού προϋπολογισμού, σε σχέση με πέρυσι. Πως θα αναπληρωθούν αυτά και τα υπόλοιπα των προηγούμενων χρόνων;

Απλούστατα ο δήμος θα αναγκαστεί ή να εξασφαλίσει αυτή τη διαφορά από άλλες πηγές δηλαδή άμεσα από τους δημότες ή θα συμπιέσει αντίστοιχες δαπάνες που προορίζονται για τις ανάγκες των δημοτών.

Συνεπώς αυτός ο Προϋπολογισμός είναι εκ των πραγμάτων αντιλαϊκός και δεν έχει θεραπεία , γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη φιλοσοφία σύνταξης του Προϋπολογισμού ο ομιλητής υπογράμμισε ότι διατρέχεται από τη λογική του «από λίγο σε όλα», «αντιμετωπίζει με ισοπεδωτικό τρόπο τις ανάγκες και παραπέμπει στη προσφιλή τακτική των δεκάδων αναμορφώσεων μέσα στη χρονιά για να «μπαλώνει τρύπες» κατά το δοκούν, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτή τη πόρτα σε μικροπολιτική και εξυπηρετήσεις ημετέρων».

Εξηγώντας δε την λογική της Λαϊκής Συσπείρωσης , ανέδειξε που θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα:

· Στην απαλλαγή των ανέργων και φτωχών οικογενειών από τα δημοτικά τέλη.

· Σε έργα και παρεμβάσεις για την προστασία των ανθρώπων και των υποδομών, από φυσικές καταστροφές. (Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής προστασίας , πυροπροστασίας κλπ).

· Σε έργα και παρεμβάσεις για παροχή φθηνού και υγιεινού νερού για ύδρευση σε όλους τους οικισμούς , με ταυτόχρονη εξομοίωση του τιμολογίου στη χαμηλότερη από τις τιμές που ισχύουν σήμερα στις περιφέρειες των πρώην δήμων. ( Αυτή θα είναι και η πρότασή μας σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής προς τα πάνω, των ισχυόντων τιμολογίων)

· Στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε αναπτυσσόμενους οικισμούς και στην προστασία παράκτιων οικισμών από το χειμέριο κύμα.

· Στις επισκευές και τον εξοπλισμό βρεφονηπιακών σταθμών , στην αύξηση της χωρητικότητάς τους, στις παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία και την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών.

· Στην καλά σχεδιασμένη βελτίωση της αγροτοδασικής οδοποιίας με τα απαραίτητα τεχνικά έργα ώστε να μειωθούν αποφασιστικά οι παράγοντες συνεχών καταστροφών. Αντίστοιχα .έργα για την άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων. Δωρεάν παροχή προστασίας σε αλιευτικά καταφύγια και κάλυψη σε ύδρευση των αλιευτικών σκαφών.

· Στην ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων οι οποίοι προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξωθούνται στις χορηγίες και στην θέσπιση αντίτιμου για την παροχή υπηρεσιών.

Ειδικότερα για την Πολιτική Προστασία σε καμιά περίπτωση

δεν πρέπει να επαφίεται στον εθελοντισμό, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στο νησί μας (π.χ πυρόσβεση) αλλά να συνδέεται με το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να υπάρχει πλήρης κρατική χρηματοδότηση και όχι τα ψίχουλα που δίνονται σήμερα στους δήμους.

Όμως έναν τέτοιο προσανατολισμό, δεν μπορεί να τον περιμένει ο λαός από τη σημερινή δημοτική αρχή , ούτε από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και τις παρατάξεις που δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν πέρα από το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, με το οποίο φοροληστεύονται οι πολλοί για να ευημερούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες , τα μονοπώλια.