22 Δεκ 2016

Ημερίδα για δικηγόρους και δικαστές από την Ύπατη Αρμοστεία και το Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σάμου, διοργάνωσε την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, συνέδριο για δικηγόρους και δικαστικούς φορείς, με τίτλο «Οι βασικές έννοιες του Προσφυγικού Δικαίου, Διαδικασίες Ασύλου, Διοικητική Μεταχείριση και Νομική Συνδρομή Αιτούντων Άσυλο» .

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ειδικοί από την Υπηρεσία Ασύλου, δικηγόροι της ΜΚΟ METAδραση και προσωπικό της Υ.Α., τροφοδότησαν με τις παρουσιάσεις τους μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις βασικές έννοιες του προσφυγικού δικαιού, τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τη νομική βοήθεια και τη διοικητική μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών.

Περίπου 35 δικηγόροι από το Δικηγορικό Σύλλογο της Σάμου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), τηΜΕΤΑδραση και την Ύπατη Αρμοστεία παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ζωηρές συζητήσεις διεξήχθησαν με γόνιμη ανταλλαγή σχολίων και ιδεών απο τους συμμετέχοντες.«Η Ύπατη Αρμοστεία είναι ικανοποιημένη με την ανταπόκριση των επαγγελματιών νομικών και ελπίζει στη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας μας», δήλωσε η Rose de Jong, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Γραφείου Σάμου.

« Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους και τα μέλη της Υπατης Αρμοστείας για την άψογη διοργάνωση της ημερίδας, την ενημέρωση των μελών του συλλόγου μας και την διεξοδική και άκρως διαφωτιστική ενημέρωση που μας παρείχαν», δήλωσε ο κ. Γεωργιός Κολλάρος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής βοήθειας της Ύπατης Αρμοστείας στις διαδικασίες ασύλου. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε βάσει ενός Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στοχεύει να καλύψει το κενό στην παροχή δωρεάν νομικής συνδρομής, κυρίως σε δεύτερο βαθμό των διοικητικών διαδικασιών ασύλου, μέχρι την έναρξη της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας, που αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Στη Σάμο επί του παρόντος δραστηριοποιούνται 6 δικηγόροι στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής βοήθειας, μέσω της METAδρασης. Πρόσθετες νομικές υπηρεσίες βοήθειας στη Σάμο παρέχονται και από μια σειρά από δικηγόρους της διεθνούς ΜΚΟ Advocates Abroad οι οποίοι επισκέπτονται το νησί.

Ο στόχος αυτών των συνεδρίων είναι η ενίσχυση της δυνατότητας για παροχή νομικής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η ενδυνάμωση των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων στο προσφυγικό δίκαιο, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες αυτές, τόσο στα νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Παρόμοια δράση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Χίο ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες και αλλού.

Η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύεται στην προώθηση παρόμοιων εκδηλώσεων για την ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης των δικηγόρων, δικαστών και άλλων επαγγελματιών, στο πλαίσιο ενός επικοδομητικού περιβάλλοντος για συζήτηση και διάλογο.