20 Δεκ 2016

Χαρούμενη είδηση η γέννηση ενός παιδιού στην Θύμαινα των Φούρνων! αλλά και προβληματισμός

Στις αρχές του Δεκέμβρη στη Θύμαινα Φούρνων, γεννήθηκε ένα υγιέστατο αγοράκι με την σημαντική συμβολή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Hope Genesis», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατρικής και συγκεκριμένα ασχολείται με το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

 Το ανησυχητικό ενδιαφέρον είναι πέρα από τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας στα νησιά αλλά συνολικά στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, είναι και τ’ ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, είκοσι εννέα νησιά με σταθερό ρυθμό γεννήσεων έως το 2008 σημειώνουν έκτοτε μηδενικές γεννήσεις.Ο κ. Στέφανος Χανδακάς, γυναικολόγος-μαιευτήρας, που συμμετέχει από το 2007 στην «Ομάδα Αιγαίο» και τώρα είναι επικεφαλής του «Hope Genesis» η οποία ιδρύθηκε το 2015 δήλωσε ότι «Πέρα από την οικονομική κρίση, ανασταλτικός παράγοντας είναι η παντελής έλλειψη ιατρικών υποδομών και γιατρών. 

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2008 ήταν 118.302 και το 2016 έως τώρα αγγίζουν μόλις τις 75.000. η πτώση είναι ανάλογη εκείνης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Από το 2010 ο πληθυσμός, της χώρα έχει μειωθεί κατά 0,4%. Αν το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων παραμείνει αρνητικό, το 2050 ο πληθυσμός μας θα μειωθεί σε περίπου 6 εκατομμύρια.

Το πρόγραμμα της εταιρίας έχει στόχο να παρέχει σε γυναίκες που ζουν σε ακριτικά νησιά δωρεάν ιατρική παρακολούθηση στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό τους. Επίσης προβλέπει τέσσερα ταξίδια στην Αθήνα για δύο άτομα, τους προβλεπόμενους υπερήχους και αιματολογικές εξετάσεις, αμνιοκέντηση αν απαιτείται, διαμονή στην Αθήνα, τοκετό στο μαιευτήριο «Μητέρα» και διακομιδή σε περίπτωση επείγοντος. «Μοναδική προϋπόθεση είναι η γυναίκα, ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας, να ζει μόνιμα στο νησί».
 Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 26 νησιά. Η νεοσύστατη ομάδα, αποτελείται από τους Α. Παππά, Γ. Παρτίδα, Ιω. Σιάνο, Γ. Φιλιππάκη, Ε. Τσιάρα, Π. Σταματέλου και Γ.Κοσσενάκη και διατηρεί τη συνεργασία με την «Ομάδα Αιγαίο».

era