14 Δεκ 2016

Σε σύσκεψη για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών συμμετείχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για θέματα εδαφικής συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης νέας εθνικής νησιωτικής πολιτικής και κοινής ολοκληρωμένης πρότασης και από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, εκμεταλλευόμενη τη σημαντική συγκυρία ότι η Μάλτα, μια νησιωτική χώρα, αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στο Αιγαίο, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, που συνδέονται με τον γεωγραφικό χώρο και τη νησιωτικότητα, γι’ αυτό και όπως είπε, κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που διευκολύνει τη ζωή τους, είναι ένα θετικό βήμα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας. Πιο συγκεκριμένα η κα. Καλογήρου τόνισε:

«Η νησιωτικότητα συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση και η δυσκολία της θαλάσσιας επικοινωνίας. Η νησιωτικότητα δεν είναι για τη χώρα μας ένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και αργότερα στα όργανα της ΕΕ, η χώρα μας δεν ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επιβάλει αυτό που οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν ακόμη και για τα υπερπόντια νησιά τους. Να διεκδικήσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, ώστε να διασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και αυτό παρά τις ρητές συνταγματικές προβλέψεις. Ταυτόχρονα σήμερα, στην Ελλάδα του 2016, δεν ισχύουν παντού οι ίδιες συνθήκες και τα προβλήματα που κάθε τοπική κοινωνία σηκώνει στους ώμους της είναι διαφορετικά».