19 Δεκ 2016

Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Οχι στην υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους δήμους

Αρχές Δεκέμβρη (1-3/12) πραγματοποιήθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας), όπου με μια απαράδεκτη απόφαση-εισήγηση της πλειοψηφίας των Δημάρχων (ΝΔ+ΠΑΣΟΚ) προς την κυβέρνηση προτείνεται μεταξύ άλλων η διοικητική υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους δήμους στα πρότυπα των παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…»., από το κείμενο της απόφασης, σελ 5-6. Αυτή η επικίνδυνη εισήγηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είχε ξαναμπεί στο τραπέζι στο παρελθόν και αποτράπηκε. Τώρα η ρευστότητα της εποχής αλλά και οι παλινωδίες του υπουργείου να θεσπίσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δίνουν την ευκαιρία σε κύκλους της Τ.Α. που συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών επαναφέρουν το αίτημα. Θυμίζουμε πως το νηπιαγωγείο είναι η αρχή για την αποκέντρωση και των άλλων Δομών εκπαίδευσης. Οι δανειστές απαιτούν λιγότερο κράτος και πρόθυμοι υπάρχουν…

Ταυτόχρονα, γνώριμη είναι και η υποβάθμιση των σχολείων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού οι δήμοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αποδίδουν το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, στερούν χρήματα από τις δαπάνες επισκευών, δεν υποστηρίζουν τα σχολεία με τις υπηρεσίες τους, λειτουργούν τις δομές της εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, καθαρίστριες) με ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τη δημόσια εκπαίδευση. Αυτή την πολιτική υπηρετούν σήμερα οι δήμαρχοι που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Καλούμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και τους συλλόγους εκπαιδευτικών και διδασκόντων να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κίνδυνο και κυρίως να υπερασπιστούν το δικαίωμα των παιδιών για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει στην ΚΕΔΕ, να προχωρήσει άμεσα σε θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ενταγμένης σε ενιαίο δεκατετράχρονο (2+12) εκπαιδευτικό σχεδιασμό, να καταργήσει άμεσα τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου και να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς.


Το εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα βάλει τέλος στα σενάρια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.


Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και όχι εμπόρευμα


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ