26 Δεκ 2016

Τιμήθηκε η Θεοτόκος σήμερα στο ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Καρλόβασι

Στο ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία πραγματοποιήθηκε σήμερα αρχιερατική θεία λειτουργία, την οποία με κατάνυξη παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Στην θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ.κ Ευσέβιος, ηγούμενοι και μοναχές των μοναστηριών της Σάμου και οι ιερείς των εκκλησιών από το Καρλόβασι.
Σε αυτήν την θεία λειτουργία που τελείται κάθε χρόνο την επομένη μέρα των Χριστουγέννων, τιμάται η Σύναξη της Θεοτόκου, δηλαδή η συγκέντρωση των πιστών για την απόδοση τιμής στη Μητέρα του Σωτήρος.

Και η γιορτή αυτή προξενεί ωφέλεια στους συγκεντρωμένους, και πολύ εύλογα, διότι έχει για υπόθεσή της την αγνότητα, και η Παρθένος Μαρία που γιορτάζει είναι το καύχημα όλων των γυναικών και η δόξα, γιατί είναι και Μητέρα και Παρθένος.


Πολύ αγαπητή και εξαίσια είναι αυτή η σύναξη. Γιατί η ξηρά κι’ η θάλασσα φέρνουν δώρα στην Παρθένο. Η μεν θάλασσα γαλήνια απλώνει την πλάτη της στα πλοία, η δε ξηρά δεν φέρνει κανένα εμπόδιο στα βήματα των πεζοπόρων. Ας σκιρτά η φύση, κι’ ας αγάλλεται το ανθρώπινο γένος, διότι τιμώνται οι γυναίκες. Ας χορεύει η ανθρωπότητα, γιατί δοξάζονται οι Παρθένες. Διότι «όπου πολλαπλασιάσθηκε η αμαρτία, εκεί ξεχείλισε η χάρη».