25 Δεκ 2016

Θα πούμε το νερό νεράκι;

Δυστυχώς οι προγνώσεις για τον καιρό που μας έρχονται και για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι για το νησί μας, ένεκα της μεγάλης ξηρασία που καταγράφεται , απόρροια της φετινής ανομβρίας που πλήττει τον τόπο μας. 

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι επιπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρές τόσο στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού, όσο και στις καλλιέργειες.


Η αγωνία διακατέχει τους παραγωγούς όλων των καλλιεργειών που είναι καταδικασμένοι χωρίς νερό, αλλά και τους κτηνοτρόφους, καθώς δεν υπάρχει χλωρίδα για βόσκηση. Χωρίς βλάστηση δεν μπορούν να επιζήσουν τα μελίσσια, ούτε και τα θηράματα, αλλά και τα είδη του ζωικού βασιλείου που σταδιακά εξαφανίζονται.

Μέσω του προέδρου των Κοντείκων κ. Σταμάτη Παγωνδιώτη πληροφορηθήκαμε κάποια στοιχεία για τις φετινές βροχοπτώσεις και σε σύγκριση με άλλες χρονιές, τα οποία ο ίδιος κρατάει κάθε χρόνο . Για την ίδια ημερομηνία στο ίδιο μέρος το ύψος βροχής κυμαινόταν από 200- 400 χιλιοστά ανάλογα τη χρονιά, για φέτος είμαστε μόνο 77 χιλ!!!.. Για να έχουμε σχετική επάρκεια νερού πρέπει να φτάσουμε πάνω από τα 800 χιλ. το χρόνο. Και αναρωτιέται κανείς. Θα τα καταφέρουμε ; Κι αν συνεχιστεί η ανομβρία στο νησί μας οι ιθύνοντες έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης και προκειμένου
να μην πούμε το νερό νεράκι;;;;