20 Δεκ 2016

Η ΕΛΜΕ για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένας πετυχημένος θεσμός που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Δίνει την ευκαιρία στους ενήλικες να επανασυνδεθούν με την διαδικασία της γνώσης και να αποκτήσουν το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Στη Σάμο λειτουργούν δύο Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Το κεντρικό στο Βαθύ και το παράρτημα στο Καρλόβασι. Για την φετινή σχολική χρονιά 2016 -2017 υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους μαθητές αφού τα τμήματα που λειτουργούν και ιδιαίτερα του πρώτου κύκλου είναι υπερπλήρη.

Όμως το ενδιαφέρον των μαθητών είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λειτουργία των δύο σχολείων. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν φέρει την λειτουργία τους σε οριακό επίπεδο.

Τα δύο σχολεία λειτουργούν μόνο με τέσσερις εκπαιδευτικούς. Ως αποτέλεσμα να μην εγγράφουν μαθητές διότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν δεύτερο τμήμα στον πρώτο κύκλο.Ενώ οι μαθητές από τα χωριά δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση, μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι μεταφορές. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές των χωριών όπως τον Παγώνδα, Μαραθόκαμπο, να έχουν πολλές απουσίες.

Οι προμηθευτές υλικών των σχολείων δεν έχουν πληρωθεί τα περσινά τιμολόγια και δεν έχουν γίνει οι προκηρύξεις για την φετινή χρονιά. Έτσι υπάρχει έλλειψη υλικών όπως σε χαρτί και μελανιών.

Έχοντας την εμπειρία της περσινής χρονιάς, όπου οι ωρομίσθιοι προσελήφθησαν 25 Φεβρουαρίου, ( υπήρξε ο κίνδυνος να γίνει εξάμηνη παράτασης του σχολικού έτους) θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία μας για την έκβαση της φετινής χρονιάς. Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης των εκπαιδευτικών θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά.

Ως ΕΛΜΕ Σάμου έχουμε την θέση ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας πρέπει να αποδεσμευτούν από τα προγράμματα των ΕΣΠΑ. Πρέπει να έχουν μία σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λειτουργούν με το δικό τους μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στην εποχή των αλλεπάλληλων μνημονίων και οικονομικών περικοπών, τα ΣΔΕ είναι μία διέξοδος για τους ενήλικες μαθητές οι οποίοι προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Η πολιτεία να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα.