1 Δεκ 2016

Μεγάλες οι συγκεντρώσεις στα νησιά για το ΦΠΑ

Να μην αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά από 1η του Γενάρη απαίτησαν σήμερα οι νησιώτες με συλλαλητήρια και δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Καταστήματα, υπηρεσίες ακόμα και οι καφετέριες παρέμειναν κλειστά ενώ σε Λήμνο Λέσβο Χίο και Σάμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών.

Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς ενώ ακολούθησε πορεία στη ΓΓ Αιγαίου. Μπροστά οι ταξιτζήδες και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με τα οχήματά τους και ακολουθούσε πλήθος κόσμου που κατέβηκε από όλα τα χωριά μΕ δυναμική παρουσία κατοίκων από το Μόλυβο, το Πλωμάρι, την Καλλονή. Οι διαμαρτυρόμενοι κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ενώ το συντονιστικό των νησιών ζήτησε συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί το θέμα. Μετά από επικοινωνία του προέδρου του επιμελητηρίου Λέσβου , με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής και τον ΓΓ Αιγαίου, πήραν τη διαβεβαίωση ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα , μετά το τέλος της β’ αξιολόγησης .

Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θεσπίστηκαν στα νησιά το 1987 ως ένα αντιστάθμισμα για το πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας .

Η Λέσβος η Χίος και η Σάμος είχαν εξαιρεθεί από την αύξηση του ΦΠΑ που έγινε στη δεύτερη ομάδα νησιών τον Ιούνιο, λόγω της πίεσης που δέχονται με το προσφυγικό ενώ από την κυβέρνηση , είχε ανακοινωθεί ότι θα θεσπιστούν φορολογικά μέτρα που θα αφορούν όλους τους κατοίκους ως αντιστάθμισμα , κάτι όμως που δεν έγινε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα επιμελητήρια των νησιών το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για το Βόρειο Αιγαίο είναι μόλις 17 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ενώ η επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι 480 ευρώ το χρόνο από την αύξηση αγαθών και υπηρεσιών κατά 7% από την 1η του Γενάρη που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία των νησιών.

Στην συγκέντρωση στη Μυτιλήνη εκτός από τα διοικητικά συμβούλια των φορέων του συντονιστικού των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις , το παρόν έδωσαν οι βουλευτές Λέσβου της ΝΔ και του ΚΚΕ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου , ο δήμαρχος του νησιού, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι , πλήθος κόσμου, ακόμα και μαθητές από τα σχολεία.

Το πρωί μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι μετά το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα που θα αφορούν όλους τους κατοίκους και θα αντισταθμίζουν την απώλεια των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ενώ τόνισε ότι ουσιαστικά ποτέ το κέρδος αυτής της μείωσης δεν έφτανε στους καταναλωτές της νησιωτικής χώρας.



ΕΡΑ