15 Δεκ 2016

Πρόγραμμα δράσεων και πλαίσιο για νησιωτική πολιτική-Σύσκεψη στο ΥΝΑΝΠ

Σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και συναντήσεων για την κατάρτιση πλαισίου νησιωτικής πολιτικής, ώστε να εξασφαλίζεται η εδαφική συνοχή της χώρας, κατέληξε η μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή του ΥΝΑΝΠ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού, Νεκτάριου Σαντορινιού και των Γενικών Γραμματέων, κ. κ. Θεοτοκά, Γιαννέλη και Λαμπρίδη.

Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει με την άρθρωση των προτάσεων από τις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας και τις άλλες περιφέρειες στο χώρο των οποίων υπάρχουν νησιά. Στόχος είναι να καταρτιστεί ένα γενικότερο σχέδιο δράσεων, με βάση τις ανάγκες κάθε νησιωτικής περιφέρειας. Το σχέδιο θα προταθεί στους Περιφερειάρχες των νησιωτικών περιοχών του Νότου και στη συνέχεια στους Υπουργούς των Νοτίων χωρών, ώστε τελικώς να υποβληθεί από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει με την ευκαιρία της μαλτέζικης προεδρίας, που αρχίζει την 1/1/2017.
Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες των τεσσάρων νησιωτικών περιοχών, Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καθώς και ο Δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου Σπύρος Γαληνός,.

Η ηγεσία του ΥΝΑΝΠ τόνισε την καλή συγκυρία για μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς οι συνθήκες είναι ώριμες για να τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητήματα εδαφικής συνοχής. Ταυτοχρόνως περιέγραψε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, ώστε να φθάσουμε στην υιοθέτηση συγκεκριμένου προγράμματος ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, το οποίο θα καταλήγει σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να γίνονται έργα που θα ενισχύουν την εδαφική συνοχή των νησιωτικών χωρών. Να αισθάνονται δηλαδή οι νησιώτες ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.