10 Δεκ 2016

Ο Δήμος Σάμου για την απόφαση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Η απόφαση αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στο νησιωτικό χώρο που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνει το δίκαιο του αγώνα και την ορθότητα του διεκδικητικού πλαισίου της Δημοτικής Αρχής του νησιού μας, που ήδη από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της (Σεπτέμβριος 2014) ιεράρχησε το θέμα αυτό ως μείζον και κεντρικό.
Με συνεχείς παρεμβάσεις και υπομνήματα, αλλά και τακτικές και έκτατες συνεδριάσεις της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, στην οποία ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι πρόεδρος, ασκήθηκε μεγάλη πίεση σε κάθε επίπεδο για την εξασφάλιση αυτής της ελάχιστης πρόνοιας για το νησί μας, που δοκιμάζεται κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και από το τεράστιο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Επιπλέον, με εισήγηση της δημοτικής αρχής της Σάμου, εκπονήθηκε η μελέτη "Νησιωτική Πολιτική - Τοπική Αυτοδιοίκηση & Νησιωτικότητα" του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Πρόκειται για μια μελέτη που αναδεικνύει ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος και την πλήρη δυσαρμονία ελληνικών και διεθνών πρακτικών.
Συγχρόνως, παρέχει στην κυβέρνηση –εάν και εφόσον θελήσει να διεκδικήσει τα αυτονόητα δικαιώματα των Ελλήνων νησιωτών ακριτών- και ένα πλήρες οπλοστάσιο απολύτως τεκμηριωμένων επιχειρημάτων για τις συζητήσεις της με τους θεσμούς σ’ αυτό το ζήτημα.
Και μόνον η πλήρης παρουσίαση από τη μελέτη των πινάκων Φ.Π.Α. σε όλη τη νησιωτική Ευρώπη (επισυνάπτεται), αποδεικνύει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ότι η ακατανόητη επιπρόσθετη επιβάρυνση που είχε προαναγγελθεί, θα δημιουργούσε βρόγχο ασφυξίας των κατοίκων των νησιών μας. Και ήταν τόσο καταλυτική που λειτούργησε σαφώς υπέρ της λήψης αυτής της απόφασης.

Το θέμα αυτό, άλλωστε, περιλήφθηκε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σάμου (συνεδρίαση 23.06.16, 30.09.16, 02.11.16) και αποτέλεσε σταθερό και μόνιμο αντικείμενο διεκδίκησης από τον Δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς τους περασμένους μήνες.

Ο Δήμος Σάμου εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μερική αυτή δικαίωση των προσπαθειών του. Θεωρεί, ωστόσο, ότι οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα του, διότι η αναστολή που ανακοινώθηκε δε συνιστά λύση, αλλά ένα ακόμη ημίμετρο. Άλλωστε το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας ξεκάθαρα ότι "Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης".

Με αρωγό την Κ.Ε.Δ.Ε., ο Δήμος Σάμου εξακολουθεί και προωθεί με κάθε τρόπο όχι μόνον το ζήτημα του Φ.Π.Α, αλλά και συνολικότερα το μείζον θέμα της Νησιωτικότητας. Το προωθεί εντός και εκτός Ελλάδος, σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ήδη αναγγείλει, θα καταθέσει προσφυγή για την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ και όχι απλώς για την προσωρινή αναστολή της, που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα, αλλά απλώς το βάζει «κάτω απ’ το χαλάκι» και το μεταθέτει στο μέλλον.