6 Δεκ 2016

Ορίστηκαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του «Μνημείου Αγώνων και Συμφιλίωσης Μίκης Θεοδωράκης» στο νησί της Ικαρίας

Στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου όρισε τα 3 μέλη που εκπροσωπούν την Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας στην Διοικούσα Επιτροπή που διαχειρίζεται και επιμελείται το επονομαζόμενου «Μνημείου Αγώνων και Συμφιλίωσης Μίκης Θεοδωράκης» στην Ικαρία: Παναγιώτη Γενούζο, Έπαρχο Ικαρίας, κ. Ελένη Φωτεινού, κ. Αθανασία Πλύστακα και Νικόλαο Ροζίνο, τέως Έπαρχο Ικαρίας ως μέλος κοινής αποδοχής.

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι το παραπάνω «Μνημείο» είναι ένα αναπαλαιωμένο κτίριο στο ορεινό χωριό Βρακάδες της βόρειο δυτικής Ικαρίας, που διέμενε τα χρόνια της εθνικής αντίστασης ο διαπρεπής μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μαζί με άλλους πολιτικούς εξόριστους. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. 

Η ιδιοκτησία του εν λόγω σπιτιού «μνημείου» και ο περιβάλλοντας χώρος 1500 περίπου τ.μ. περιήλθε κατά 50% στον Δήμο Ικαρίας και κατά 50% στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με σκοπό να λειτουργήσει ως Μουσείο – Μνημείο.

Η χρηματοδότηση και το κόστος αναπαλαίωσης του κτιρίου έγινε από πιστώσεις του ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με φορέα εκτέλεσης του έργου την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η διαχείριση του «Μνημείου» γίνεται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή (τα υπόλοιπα 3 μέλη ορίστηκαν από τον δήμου του νησιού) όπου στις αρμοδιότητες της συμπεριλαμβάνονται η οργάνωση, η ευπρεπή λειτουργία, η υποδειγματική διαχείριση και η προστασία των εκθεμάτων στο ανακαινισμένο κτίριο.





 era-aegean