20 Δεκ 2016

"Μονόλογοι από το Αιγαίο".Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων

Η δράση "Μονόλογοι από το Αιγαίο" άρχισε να υλοποιείται τον Απρίλιο του 2016, στο πλαίσιο του προγράμματος "Kι αν ήσουν εσύ;", ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος", που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Η δράση αρχικά περιελάμβανε έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων σε ξενώνες της PRAKSIS για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών, που οδήγησαν στη καταγραφή 28 ιστοριών από ισάριθμα παιδιά, ηλικίας 13-18 χρονών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, που εξαναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή φτώχειας, και έφτασαν μόνα τους στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο.Στις μαρτυρίες, οι έφηβοι δεν μιλούν μόνο για τις εμπειρίες που βιώσαν τόσο στην πατρίδα τους όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και για αυτά που αγαπούν και που τους αρέσουν να κάνουν. Για όσα ελπίζουν και όσα ονειρεύονται.


Οι 28 μαρτυρίες αποτυπώθηκαν στην ειδική έκδοση-βιβλίο με τίτλο "Μονόλογοι από το Αιγαίο: το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων" από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η έκδοση διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δωρεάν για τα σχολεία, τα οποία ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν το υλικό του βιβλίου, με όποιο τρόπο επιθυμούν σε εκπαιδευτικές δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών τους σε θέματα ανεκτικότητας και αποδοχής του "άλλου", ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της ξενοφοβίας κ.ά. Ενδεικτικά, το υλικό του βιβλίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα από θεματικές ενότητες των μαθημάτων Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Πολιτικής Παιδείας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγή κ.ά, προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ή projects, θεατρικές ή λογοτεχνικές ομάδες κ.λπ.

Η Διεθνής Ημέρα Δράσης "Μονόλογοι από το Αιγαίο" -

21 Μαρτίου



Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και την Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Ελλάδα, προτείνουν την 21η Μαρτίου 2017 ως Διεθνή Ημέρα Δράσης "Μονόλογοι από το Αιγαίο 2017". Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, που τιμάται στις 21 Μαρτίου καλούνται τα ενδιαφερόμενα σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές, νεανικές θεατρικές ομάδες και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, εμπνεόμενοι από τις αφηγήσεις των παιδιών, να επιστρατεύσουν την φαντασία, την ευρηματικότητα και το μεράκι τους με στόχο την δημιουργία δρώμενων, θεατρικών παραστάσεων, video, ραδιοφωνικών εκπομπών και όποιας άλλης δράσης θα έκανε να ακουστεί η φωνή των ασυνόδευτων παιδιών.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, η φωνή αυτών των παιδιών, που έχασαν την παιδική τους ηλικία λόγω πολέμου και φτώχειας, μέσα από τις φωνές άλλων παιδιών, συνομηλίκων τους, να ακουστεί δυνατά!