6 Δεκ 2016

Η νησιωτικότητα και πάλι στο προσκήνιο

Το σχέδιο που έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσίασε ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ετήσιο, τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη, στην ενότητα «Νησιωτικότητα: Μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες».

Ο κ. Π. Κουρουμπλής, τόνισε την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλουν οι Έλληνες νησιώτες, για να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη στους αλλοδαπούς που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Σημείωσε και από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή ενόψει της προεδρίας της Μάλτας, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης να συνεννοηθούν, να εκπονήσουν νησιωτική πολιτική, ικανή να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιών και να την προωθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.


«Η ΕΕ κατά καιρούς- είπε - σε διάφορες συνθήκες (Άμστερνταμ Λισσαβόνας) έκανε αναφορές για την ανάγκη νησιωτικής πολιτικής. Αυτό, όμως, δεν εκδηλώθηκε μέχρι σήμερα με ένα ιδιαίτερα οργανωμένο, συγκεκριμένο, οικονομικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα στόχευε στην πραγματική αυτή συνοχή που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα κατοικούμενα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία συμφωνημένη από όλους πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα για τα νησιά», δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι στις 14 Δεκεμβρίου έχει ζητήσει «να γίνει συνάντηση στο υπουργείο με τους Περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών περιφερειών, με τους προέδρους των ΠΕΔ των περιοχών αυτών, με την ΚΕΔΕ, και με τους αντιπεριφερειάρχες, στην περιοχή των οποίων υπάρχουν νησιά».