2 Δεκ 2016

Μουζάλας"Eίναι σαφές ότι οι Μ.Κ.Ο. που εμπλέκονται με το προσφυγικό ζήτημα, αναφορικά με την χρηματοδότησή τους, δεν επιλέγονται από το ελληνικό κράτος"


Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει επανειλημμένα αναφέρει πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο, κρίσιμο και –κυρίως- εθνικό ζήτημα.

Ο νέος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για το Μεταναστευτικό κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ακολουθεί τον δρόμο της μικροκομματικής σκοπιμότητας, στον οποίο μάλιστα βαδίζει χωρίς να έχει και ιδιαίτερη γνώση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Σε μια προσπάθεια συμβολής στην ενημέρωση του κ. Βαρβιτσιώτη για θέματα που άπτονται του προσφυγικού και με αφορμή τις δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο «Χαμόγελο του Παιδιού» διευκρινίζουμε:

1) Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποσαφηνίζει ότι χτίζουμε διαρκώς ένα σύστημα συνεχούς συνεννόησης με τις ΜΚΟ, με τη στήριξη της DG ECHO, ώστε οι εργασίες που γίνονται και οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι οι πιο ενδεδειγμένες ανάλογα με τη φάση στην οποία βρισκόμαστε κάθε στιγμή και ζητάμε να γίνεται και αυστηρός έλεγχος για τις εργασίες και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Ωστόσο θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι Μ.Κ.Ο. που εμπλέκονται με το προσφυγικό ζήτημα, αναφορικά με την χρηματοδότησή τους, δεν επιλέγονται από το ελληνικό κράτος. Οι χρηματοδοτήσεις τους εγκρίνονται απευθείας από το ταμείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO).

2) Σχετικά με την εκπεφρασμένη ανησυχία του τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας να διευκρινίσουμε ότι αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας στην χώρα μας διαβιούν 1.199 ασυνόδευτα παιδιά. 286 παιδιά φιλοξενούνται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 780 θέσεις φιλοξενίας (σχεδόν 100 θέσεις τον μήνα). Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση κάλυψης όλων των αναγκών για θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών.

Το έργο που θα έπρεπε να επιτελέσει αυτή η κυβέρνηση θα ήταν πολύ αποδοτικότερο αν τον Ιανουάριο του 2015 οι θέσεις φιλοξενίας που κληροδότησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ -καθώς και όλες οι παρελθούσες- δεν ήταν μόλις 300 (όσες ετοιμάστηκαν στη χώρα μας από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016).

Με μεγάλη χαρά είμαστε εδώ ώστε να ενημερώνουμε τον κ. Βαρβιτσιώτη και για όποια άλλα ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού έχει ελλιπή πληροφόρηση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε ενεργά.

Συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι ο Εθνικός χαρακτήρας που προσδίδουμε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί αμοιβαία πολιτική βούληση για συνεννόηση και αίσθηση ευθύνης.