23 Δεκ 2016

FRONTEX Λαθρεμπόριο ανθρώπων πανω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εγκληματικές δραστηριότητες

Από την σελίδα της frontex διαβάσαμε τα παρακάτω και σας παραθέτουμε όλες τις λεπτομέρειες πως οι δουλέμποροι μεταφέρουν τους προσφυγές μετανάστες από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου .

Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την Google

Με πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες που έφτασαν  στις ελληνικές και στις ιταλικές ακτές του περασμένου έτους, εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο ανθρώπων  ανέρχεται πάνω  από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Τα περισσότερα από τα κέρδη από το λαθρεμπόριο μεταναστών χρησιμοποιούνται από εγκληματικές οργανώσεις για να χρηματοδοτήσει άλλες παράνομες επιχειρήσεις, όπως η πώληση παράνομων ναρκωτικών και όπλων.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα βασικά στοιχεία σχετικά με τις δύο κύριες οδούς που χρησιμοποιούνται από εγκληματικές συμμορίες να περάσει λαθραία ανθρώπους, συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες, στην Ευρώπη.

Ανατολικής Μεσογείου Διαδρομή


Για την  Ανατολική Μεσόγειο σαν  διαδρομή χρησιμοποιείται από τους μετανάστες που διέρχονται μέσα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πέρυσι αυτό πέρασμα ειχε τεράστια μεταναστευτική πίεση, με τα ελληνικά  θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία να  λειτουργεί ως το κύριο σημείο διέλευσης προς την ΕΕ. Περισσότεροι από 870 000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το 2015.

Υπάρχουν πολλαπλά δίκτυα διακίνησης που λειτουργούν κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου  τα οποία διευκολύνουν τη διέλευση μεσώ θαλάσσηςς στο Αιγαίο. Κάθε ένα από αυτά τα δίκτυα ελέγχει μια συγκεκριμένη περιοχή αναχώρησης.

Τα εγκληματικά δίκτυα που εξυπηρετούν συγκεκριμένους κόμβους στην Τουρκία (Σμύρνη, Αλικαρνασσός και η Κωνσταντινούπολη) είναι και πιο οργανωμένα. .Τα δίκτυα τείνουν επίσης να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες εθνικότητες (Σύριοι, Αφγανοί, Πακιστανοί ή Μπαγκλαντές). Εκτός από την οργάνωση του διάπλου, οι λαθρέμποροι  δίνουν  πληροφορίες στους  μετανάστες  σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και πωλούν πλαστά έγγραφα. Η υψηλότερη ζήτηση είναι για Σύρους όπως για  διαβατήρια, ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης και άδειες διαμονής.

Πολλοί Σύριοι χρησιμοποιούν τα social media για να προετοιμαστούν για τα ταξίδια τους και είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τα τέλη του λαθρεμπορίου. Αυτό τους επιτρέπει να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές. Σε αντίθεση, Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρανοί συχνά οργανώνουν ταξίδια τους στις χώρες αναχώρησης, πληρώνουν λαθρεμπόρους για ολόκληρο το ταξίδι από την Ελλάδα και στη συνέχεια στον τελικό τους προορισμό στην Ευρώπη.

Για ορισμένους μετανάστες, οι τιμές που προσφέρονται από τους λαθρεμπόρους είναι πολύ υψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τον Frontex υπάρχουν περιπτώσεις όταν οι μετανάστες (κυρίως Πακιστανοί και Αφγανοί) διοργάνωσε τη θάλασσα διασχίζοντας τον εαυτό τους χωρίς να στηρίζονται σε διαμεσολαβητές.

Το ταξίδι στη θάλασσα από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά πραγματοποιείται κυρίως σε φουσκωτές βάρκες, αλλά μερικές φορές και σε μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη ή για αναψυχή.

Η απόσταση μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών μπορεί να είναι τόσο λίγα όπως 4 ναυτικά μίλια (7,5 χιλιόμετρα), όπως είναι η περίπτωση της Χίου, ή 5,4 ναυτικά μίλια (10 χλμ), όπως είναι η περίπτωση της Λέσβου. Ενώ αυτή η απόσταση μπορεί να είναι μικρή, με ασταθή καιρικές συνθήκες και υπερπλήρη και μη αξιόπλοα σκάφη ο αριθμός των νεκρών είναι υψηλή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών, λαθρεμπόρων στέλνουν οι μετανάστες προς την Ελλάδα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, γεγονός που οδηγεί σε πολλές τραγωδίες στη θάλασσα. Frontex έχει βρει αποδείξεις με εκπτώσεις  που προσφέρονται  στους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε κακές καιρικές συνθήκες.  Με λέμβους απο Καουτσούκ περίπου οκτώ μέτρα σε μήκος συνήθως και  μεταφέρει 40 έως 60 μετανάστες.



Η διαδρομή από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά (Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο) χρησιμοποιείται κυρίως από τις χώρες όπως  Συρία, του Αφγανιστάν και του Ιράκ .

Πολλοί Σύριοι υπήκοοι διασχίζουν τη συριακή χερσαία σύνορα με την Τουρκία με τη βοήθεια των λαθρεμπόρων. Άλλοι χρησιμοποιείται για να ταξιδέψουν στο Λίβανο μέσω Masnaa και στη συνέχεια να πάρουν  ένα πλοίο ή αεροπλάνο για την Τουρκία, όπως οι θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχουν κλείσει για πάνω από ένα χρόνο τώρα. Ωστόσο, με την υποχρέωση θεώρησης εισήχθη τον Ιανουάριο του 2016 από την Τουρκία για Σύριους που φθάνουν από μια άλλη χώρα από τη Συρία, ένας μεγαλύτερος αριθμός από αυτά αναμένεται πλέον να ταξιδεύουν από τη στεριά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 σχεδόν το 50 τοις εκατό των υπηκόων της Συρίας ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα από τη θάλασσα μείνει  στην Τουρκία για μερικούς μήνες ή χρόνια πριν από την αναχώρησή τους. Από Ιούλιο 2015 όλο και περισσότεροι Σύριοι έφυγαν απ 'ευθείας από τη Συρία, μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Πολλοί Αφγανοί υπήκοοι (ως επί το πλείστον από την εθνική ομάδα Χαζάρα) αναχωρούν από το Ιράν. Διώκονται στο Αφγανιστάν από σουνίτες, εξτρεμιστικές ομάδες, για θρησκευτικούς λόγους πολλά Hazaras (Σιίτες Μουσουλμάνοι) καταφύγει στο γειτονικό Ιράν. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η ιρανική κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της έναντι Αφγανοί και έχει καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολο για αυτούς να παραμείνουν και να εργαστούν στο Ιράν νόμιμα. Σε θέση να επιστρέψει στο Αφγανιστάν, πολλοί αποφασίζουν να φύγουν για την ΕΕ. Οι πιο εύποροι μετανάστες μπορούν νααγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη, άλλοι κινούνται χερσαία διέλευση της ορεινής χερσαία σύνορα στην Τουρκία.

Η πλειοψηφία των Ιρακινών υπηκόων φτάνουν στα ελληνικά νησιά από το βόρειο ή το κεντρικό τμήμα του Ιράκ? φτάσουν στη Τουρκία νόμιμα, στη συνέχεια ταξιδεύουν προς τη δυτική ακτή για να βρουν ένα δίκτυο λαθρεμπορίου για να διευκολύνει το ταξίδι τους στο Αιγαίο. Ωστόσο, η πρόσφατη αλλαγή στην τουρκική πολιτική έναντι των Ιρακινών (Τουρκία δεν τους χορηγεί βίζα 30 ημερών στα σημεία διέλευσης των συνόρων) θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους μετανάστες να ταξιδεύουν σε αυτή τη διαδρομή ή να ζητήσετε βοήθεια από τους ανθρώπους-λαθρεμπόρους.

Πλήρωμα του σουηδικές παράκτιες περιπολικό σκάφος KBV 477 συλλαμβάνοντας ύποπτα άτομα λαθρέμπορο εκτός Λέσβου



Ο ρόλος των Social Media

Πληροφοριών στο διαδίκτυο έχει μια τεράστια επίδραση στην παράνομης διακίνησης μεταναστών. τα Social media είναι ένα δημοφιλές εργαλείο που χρησιμοποιείται από το λαθρεμπόριο δίκτυα για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και από τους ίδιους τους μετανάστες να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ταξίδι μπροστά και να επικοινωνήσετε με φίλους και συγγενείς. Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν πολέμου ή διώξεων, το smartphone τους είναι ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά τους.

Οι σελίδες του Facebook συνήθως λειτουργούν ως  μεσάζοντες και μοιάζουν με τα ταξιδιωτικά γραφεία, με φωτογραφίες, πληροφορίες για την τιμή και τη διαδρομή, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το ταξίδι. Περιλαμβάνουν αξιολογήσεις των αξιόπιστων διαμεσολαβητές, καλύτερες διαδρομές.

Αυτό που είναι πολύ χαρακτηριστικό είναι ότι αυτές οι σελίδες εμφανίζονται γρήγορα και εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα, καθιστώντας τα δύσκολο να εντοπιστούν. Χρησιμοποιούνται κυρίως από προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό Σύριοι και είναι γραμμένα στα αραβικά.

στις σελίδες του  Facebook προσφέρουν επίσης πλαστά έγγραφα για  πώληση, διαφήμιση τους εαυτούς τους ως ταξιδιωτικά γραφεία που συνήθως βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι άνθρωποι που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε social media έχουν επίγνωση των κινδύνων και να λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες social media. Συνήθως χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Facebook, WhatsApp και Viber για να συζητήσουν οικονομικά στοιχεία και logistics της επιχείρησης λαθρεμπορίου.

Από την σελίδα της frontex