17 Ιαν 2017

20 λεπτά πάνω ο καφές στη πόλη της Σάμου

Σημαντικές αυξήσεις στην τιμή πώλησης του καφέ τόσο από τα καταστήματα εστίασης,  όσο και από τα καταστήματα λιανικής,  έφερε από το νέο έτος ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί στον καφέ την 1η Ιανουαρίου 2017.

Στην Σάμο χθές, ο σύλλογος εστίασης και ψυχαγωγίας είχε συνάντηση με τα μέλη του και αποφάσισε την αύξηση του καφέ κατά 0.20 ευρώ στα καταστήματα τους.


Ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Μ.Μιτσός μίλησε σήμερα στο Ράδιο Αρμονία και στο Μάνο Στεφανάκη και  δήλωσε ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν οι ίδιοι τον φόρο, "Συμφωνήσαμε ότι αυτό που αναλογεί στον καφέ  ,δηλαδή  τα 20 λεπτά, αυτή θα  είναι και  η αύξηση  σε κάθε καφέ που θα δίνουμε στον πελάτη μας.

Εδώ και 4-5 χρόνια έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις του ΦΠΑ , αυτή τη φορά δεν μπορούμε γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος ,προχωράμε σε αυτή την αύξηση για να μην προχωρήσουμε σε καμία απόλυση είναι πολλά τα έξοδα" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το ύψος του νέου φόρου, ο οποίος αφορά τόσο τον εισαγόμενο όσο και τον εγχώρια παραγόμενο καφέ, ανέρχεται στα:

• €4/ κιλό για τον στιγμιαίο καφέ και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του προϊόντος

• €3/ κιλό για τον καβουρδισμένο καφέ

• €2/ κιλό για τον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ

Με βάση τα παραπάνω, ο επερχόμενος Ε.Φ.Κ. θα εκτοξεύσει την τιμή του καφέ ως πρώτης ύλης, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως εκείνη του ωμού καφέ, η επιπλέον φορολόγηση ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους.

Έχοντας ήδη κληθεί να διαχειριστούν αλλεπάλληλες και στις περισσότερες αιφνίδιες αυξήσεις Φ.Π.Α., τόσο ο κλάδος της εστίασης όσο και εκείνος του λιανικού εμπορίου αδυνατούν να απορροφήσουν μια ακόμη άνοδο της φορολογίας σε ένα από τα βασικότερα προϊόντα τους, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την μόλις προ έξι μηνών αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24%.