17 Ιαν 2017

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ:500 οικογένειες προσφύγων ζουν στη Σάμο σε σκηνές χωρίς θέρμανση

Την καταγγελία ότι 500 οικογένειες προσφύγων ζουν στη Σάμο σε σκηνές χωρίς θέρμανση έκανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα.


Μιλώντας σε εκδήλωση για το προσφυγικό στην ΕΣΗΕΑ, ο Φιλίπ Λεκλέρκ τόνισε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί δεν κάνουν όλοι οι αρμόδιοι τις κατάλληλες δράσεις σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης». Ο ίδιος τόνισε ότι χρειάζονται λύσεις από όλους, όπως την περιφέρεια, το δήμο και τους ξενοδόχους, «ώστε να παρέχουν στέγαση σε ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο».
Στην ίδια εκδήλωση, που διακόπηκε μετά από την εισβολή αντιεξουσιαστών, ο δικηγόρος του προγράμματος παροχής νομικής συμβουλευτικής σε πρόσφυγες και μέλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αντώνης Σπάθης, παρατήρησε ότι είναι αδικαιολόγητα χαμηλή η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο πεδίο, σε σύγκριση με τα χρήματα που έχουν διατεθεί στη χώρα

«Το πλάνο ξεχειμωνιάσματος απέτυχε παταγωδώς, στο κέντρο φιλοξενίας της Softex για παράδειγμα τις ημέρες με το κρύο είχαν θερμάστρες, αλλά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σπάθης απέδωσε το πρόβλημα στην «απουσία κεντρικής πολιτικής στρατηγικής», αλλά και το γεγονός ότι «το κράτος εκχώρησε τα πάντα στους διεθνείς οργανισμούς».

Πηγή:  iefimerida.gr