20 Ιαν 2017

Η Πρόταση της Κομισιόν-Η πρόταση των 5 Δημάρχων για το προσφυγικό

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι οι αλλαγές στο Δουβλίνο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα. 
Η Επιτροπή προτείνει, όταν οι αφίξεις ξεπερνούν το 150% του αριθμού που θα έχει καθοριστεί ότι μπορεί να χειριστεί μια χώρα, οι επόμενες αφίξεις θα μοιράζονται στις άλλες χώρες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα παραμείνουν οι πρώτες χώρες υποδοχής –λόγω γεωγραφικής θέσης–, με την αναθεώρηση οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν αφού νομίμως θα δέχονται το 150% των αφίξεων που μπορούν να διεκπεραιώσουν.

Το θέμα της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου θα θέσουν μία ακόμα φορά σήμερα  οι πέντε δήμαρχοι στον επίτροπο Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου 1.500 - 2.000 άτομα, συνολικά και από τα πέντε νησιά, αποχωρήσουν σταδιακά, οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς θα βελτιωθούν κατά πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι 700 άτομα από τη Λέσβο, 600 από τη Χίο και 500 από τη Σάμο «είναι έτοιμα» να μεταφερθούν στην ενδοχώρα εφόσον πρόκειται για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ή για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

 Με αυτόν τον τρόπο οι συνθήκες διαβίωσης όσων παραμένουν στα νησιά θα βελτιωθούν χωρίς να χρειαστεί να φτιαχτούν καινούργιες δομές, αναμένεται να τονίσουν οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον κ. Αβραμόπουλο, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν σταθερά αντίθετοι στη δημιουργία και άλλων χώρων φιλοξενίας στα νησιά. Θα θέσουν επίσης το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μέσω της παροχής άμεσης και συγκεκριμένης βοήθειας από την Ε.Ε

Καθημερινή