4 Ιαν 2017

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων- μεταναστών

«Η δημιουργία «φυλακών» – κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, αποδεικνύει ότι είναι σταθερή η επιδίωξη και το σχέδιο της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά σε χώρο μόνιμου εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων από τις ιμπεριαλιστικές σφαγές», τονίζει σε σχόλιό της η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ..

«Η δημιουργία τους θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση της απάνθρωπης και επικίνδυνης πολιτική της ΕΕ, τόσο για τους προσφυγές – μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους των νησιών.Επίσης, ούτε λύση ούτε ανακούφιση, στα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερσυσσώρευση των εγκλωβισμένων μπορεί να δώσει η διασπορά τους, με διαφορές μορφές λειτουργίας των «hot spots».

Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει επειγόντως είναι ο απεγκλωβισμός των προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά και η μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Να μην δημιουργηθούν κέντρα κράτησης – «φυλακές» στα νησιά του Αιγαίου και να κλείσουν τα hotspots. Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής υποδοχής και καταγραφής με την ευθύνη του κράτους», καταλήγει η ανακοίνωση.