24 Ιαν 2017

Αγροτικός Σύλλογος Σάμου: Βγαίνουμε στους δρόμους

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου, συμμετέχει στον Πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα των αγροτών και στηρίζει τα αιτήματα του Συντονιστικού των μπλόκων τα οποία εκφράζουν τις αγωνίες και τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η πολιτική ξεκληρίσματος της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ανελέητη και καταστροφική.


§ Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022

§ Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.

§ Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

§ Η επιβολή πρόσθετου τέλους - το ονομάζουν "περιβαλλοντικό" - στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

§ Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.

§ Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

§ Η ασυδοσία των μονοπωλίων και οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια που εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής και εξανεμίζουν το πενιχρό εισόδημά μας.

Και, βεβαίως, οι αγρότες θα υποστούμε και όλα τα άλλα δυσβάστακτα μέτρα που περιέχει το τρίτο μνημόνιο -μεγάλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους κλπ- που πλήττουν άγρια το ήδη πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 - 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% - ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον - ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο μόνο δρόμο που έχουμε : Στον αγώνα με τον Αγροτικό μας Σύλλογο στη Σάμο , με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων σε όλη τη χώρα .

Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης και διεκδικούμε:

o Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες, με συντελεστή έως 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

o Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων. Να σταματήσει η αφαίμαξη των λογαριασμών στην Πειραιώς για την εξόφληση του ΕΛΓΑ, χωρίς την συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους.

o Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

o Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο.

o Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

o Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

o Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς και από το εμπάργκο στη Ρωσία. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις».

Ειδικότερα για τη Σάμο διεκδικούμε:

Ø Κατάργηση του αντιαγροτικού νόμου 4384 ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διέλυσε την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που κατάργησε την αποκλειστικότητα του Συνεταιρισμού στο Σαμιώτικο κρασί.

Ø Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το τσίπουρο και τη σούμα .

Ø Αλλαγή του Π.Δ, για την αύξηση των ορίων στρεμματικής απόδοσης στο αμπέλι.

Ø Άμεση λειτουργία σφαγείου στη Σάμο με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ!!! ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ – ΟΜΙΛΙΩΝ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ:

Τετάρτη 25/1/2017 : Υδρούσσα

Πέμπτη 26/1/2017: Κοντακαίικα.

Κυριακή 29/1/2017 : Καρλόβασι. ΣΑΜΟΣ 21-1-2017