21 Ιαν 2017

Δήλωση Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για τη συνάντησή του με τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε στην Αθήνα, με τους δημάρχους των νησιών της Λέσβου (κ. Σπύρος Γαληνός), της Σάμου (κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος), της Χίου (κ. Μανώλης Βουρνούς), της Λέρου (κ. Μιχάλης Κόλιας) και της Κω (κ. Γιώργος Κυρίτσης).
Στη συνάντηση συμμετείχε και o Γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας στήριξης της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης (SRSS) κ. Maarten Verway.




Ο κ. Αβραμόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


"Σε συνέχεια της επίσκεψής μου στη Λέσβο, είχα σήμερα μια εποικοδομητική συνάντηση με τους Δημάρχους της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και της Κω. Με ενημέρωσαν και τους ενημέρωσα. Άκουσα με προσοχή τις ανησυχίες τους και συζητήσαμε πως μπορεί να βελτιωθεί, άμεσα και σε συνεργασία μαζί τους, η κατάσταση στα νησιά. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι μια εθνική πρόκληση και ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Συμφωνήσαμε, ότι οι εικόνες που είδαμε την περασμένη εβδομάδα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Οι κάτοικοι των νησιών έχουν δείξει αξιοθαύμαστη ευαισθησία και ανθρωπιά από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης. Θέλω να τους εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου.

Οι πρόσφατες, εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν κάποιες ελλείψεις. Ειδικά προσαρμοσμένα για χειμερινές συνθήκες καταλύματα της Ύπατης Αρμοστείας, τα οποία έχει ήδη χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να εγκατασταθούν άμεσα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα νησιά. Οι συντονιστές των νησιών πρέπει να αναλάβουν χωρίς καθυστέρηση τα καθήκοντά τους και να συνεργασθούν και με τις τοπικές αρχές.

Κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την στήριξη των νησιών συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης πρέπει να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβεβαίωσα τους Δημάρχους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και των νησιών, όπως και της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και κάθε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει ανάλογη κατάσταση. Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη.

Τέλος, προσκάλεσα τους Δημάρχους να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες σε ένα μήνα από σήμερα, για να εξετάσουμε την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί στα νησιά."