6 Ιαν 2017

Την ταχύτερη δυνατή μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ζητά ο ΟΗΕ.Τι αναφέρει για την Σάμο.

                                                                                                                                       
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥΜιλώντας στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Έιντριαν Έντουαρντς σημείωσε πως οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένουν κακές, ειδικά ενόψει της κακοκαιρίας των ερχόμενων ημερών.


Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα το ταχύτερο δυνατό τους πρόσφυγες που παραμένουν στα νησιά απηύθηνε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Μιλώντας στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Έιντριαν Έντουαρντς σημείωσε πως οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένουν κακές, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται για τις ερχόμενες ημέρες.

Ανέφερε πως η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.


Κύριο εμπόδιο στη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ο αργός ρυθμός διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου, διαδικασία που γίνεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Έντουαρντς τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ταυτοποίησης των πλέον ευάλωτων αφιχθέντων και στην καταγραφή τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υπερσυγκέντρωσης προσφύγων στους νησιωτικούς καταυλισμούς.

Στα ελληνικά νησιά φιλοξενούνται 15.560 άνθρωποι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.


Πηγή: http://www.skai.gr/