18 Ιαν 2017

Πρόσφυγες «φαντάσματα» στις δομές

Απολύτως αφερέγγυα είναι τα επίσημα στοιχεία που καθημερινά δίδονται στη δημοσιότητα και αφορούν τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα. 

Ειδικά μετά τις μετακινήσεις πληθυσμών σε άλλες δομές ή σε διαμερίσματα που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες –σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής– ο αριθμός όσων παραμένουν στους καταυλισμούς είναι σημαντικά μικρότερος από τον αναφερόμενο. Μόλις χθες, στα επίσημα στοιχεία, τα οποία από το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό χαρακτηρίζονται «δυναμικά», με την αιτιολογία ότι η καταμέτρηση γίνεται το πρωί, αναφέρεται ότι στον καταυλισμό στη Μαλακάσα βρίσκονταν 483 άτομα. Σύμφωνα, όμως, με εθελοντές, στην εγκατάσταση έχουν μείνει λιγότεροι από 200, λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών.


Οι εκτός δομών που αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία –ένας αριθμός ατόμων που κανένας δεν γνωρίζει πού βρίσκονται– αυξομειώνονται ανά εβδομάδα. Στις 30 Δεκεμβρίου 2016 τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 8.550 άτομα εκτός δομών και στο σύνολο της Αττικής 8.694 άτομα εντός δομών, στις 11 Ιανουαρίου 2017 εκτός δομών βρίσκονταν 7.200 και στο σύνολο των καταυλισμών της Αττικής 7.674, ενώ χθες ο εκτιμώμενος αριθμός για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός δομών αυξήθηκαν κατά εκατό, φθάνοντας στους 7.300 και στους καταυλισμούς της Αττικής καταγράφηκαν 7.716 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2016 κατατέθηκαν 4.415 αιτήματα από χώρες της Ε.Ε. για επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι η χώρα ήταν η πρώτη χώρα εισόδου. Τα περισσότερα αιτήματα κατατέθηκαν από την Ουγγαρία και αφορούν άτομα που έφθασαν στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, όχι φυσικά μέσω των νομίμων οδών, αφού η Ουγγαρία επισήμως δεν δέχεται κανέναν πρόσφυγα.

Αρκετοί από εκείνους που καταθέτουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα δεν προσέρχονται στην υπηρεσία να παραλάβουν την απάντηση εφόσον βγει αρνητική. Ωστόσο, πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα δεν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, ώστε να μην εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποιούν σχετικούς ελέγχους, μολονότι αυτά τα άτομα δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά και θα έπρεπε να συλληφθούν.

«Από τη Μαλακάσα πολλοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, δύο άτομα από μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων έφυγαν, έφθασαν στα σύνορα, έμειναν δύο εβδομάδες, αλλά τελικά επέστρεψαν. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες τώρα το χειμώνα», διηγείται η Μ.Π., που το καλοκαίρι βοηθούσε στο Ελληνικό, όπου παραμένουν κυρίως Αφγανοί. Δύο από αυτούς, με τους οποίους ακόμη διατηρεί επικοινωνία, βρίσκονται πλέον ο ένας στη Μασσαλία και ο άλλος σε πόλη της Αυστρίας. «Είναι ζήτημα χρημάτων, όποιος έχει δυνατότητα το προσπαθεί», εξηγεί. Οι δύο νεαροί από το Αφγανιστάν έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στις δύο χώρες και, όπως λένε, η διαδικασία προχωράει κανονικά.

Ερώτηση Ν.Δ. για τις προσλήψεις

Λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στους καταυλισμούς και για το πού απασχολούνται οι υπόλοιποι από τους 2.500 που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ από τους δήμους αλλά δεν εργάζονται για τους πρόσφυγες ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Βαγγέλης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν πόσοι εργάζονται και σε ποιες δομές, πόσοι στους δήμους και πόσοι δεν εργάζονται καθόλου, ποιος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών πέραν του Απριλίου; Οπως τονίζει, τα χρήματα που δίδονται από την Ε.Ε. για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, χρησιμοποιούνται αυθαίρετα από το κομματικό κράτος εκθέτοντας τη χώρα. «Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους-φαντάσματα που δεν γνωρίζει καν εάν εργάζονται», επισημαίνει.