19 Ιαν 2017

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη στα γραφεία της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Γιώργος Πάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Ψαριανός, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Λέσβου κα. Παναγιώτα Πετρίδου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν αναλυτικά από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου καθώς και τα σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και πιο συγκεκριμένα:

Προβλήματα ενιαίας ενίσχυσης. Απαραίτητη είναι η σωστή χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων.
Ανάδειξη των τοπικών φυλών προβάτου, όπως της Λέσβου, της Χίου και της Λήμνου.
Προσδιορισμός και ταυτοποίηση της σαρδέλας Καλλονής, ως προϊόντος Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε. καθώς και των τυροκομικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως και λοιπών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.
Δημιουργία πρότυπων πιλοτικών αγροκτημάτων.
Αξιοποίηση γεωθερμίας για γεωργική χρήση.
Ενίσχυση της αγροδιατροφικής σύμπραξης και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
Προβλήματα αλιείας ολοθουρίων.
Προβλήματα καταστροφών από δελφίνια.
Αναθεώρηση ειδικού χωροταξικού για υδατοκαλλιέργειες.
Φράγμα ποταμού Τσικνιά.
Έγκριση προγραμμάτων διαχείρισης υπερπληθυσμού κουνελιών στη Λήμνο.
Διαχείριση υπερπληθυσμού ακρίδων στον Άγιο Ευστράτιο.
Εξέταση προβλημάτων επάρκειας βοσκοτόπων στη Χίο λόγω πυρκαγιών.
Διερεύνηση δυνατότητας άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των αγελαδοτρόφων της Χίου.
Ενέργειες από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για άρση της απαγόρευσης της εξαγωγής ζώντων ζώων (καραντίνα) από τη Λέσβο.

Άμεση καταγραφή των ζημιών από χιονοπτώσεις και καταβολή αποζημιώσεων.
Ενέργειες για μείωση κόστους παραγωγής του αγροτικού τομέα στα νησιά μας.
Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκτός των άλλων, ζήτησε άμεσες λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παράγουν υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας προϊόντα που πολλές φορές τα χαρακτηρίζει και η μοναδικότητα. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πολλές και αναμένουμε τόσο την επίλυση των προβλημάτων, όσο και συμπαράσταση στην αναπτυξιακή προσπάθεια του αγροτικού τομέα των νησιών μας».