10 Ιαν 2017

Παρέμβαση Ε.Κ.Σ για τους πρόσφυγες στο hot spot Σάμου

Σήμερα νωρίς το πρωί, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου. Εκ μέρους της Διοίκησης ζήτησε άμεσα Δήμος και Περιφέρεια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο όλες αυτές τις μέρες, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται και νέα επιδείνωση του καιρού.
Ανέφερε ότι στο hot spot υπάρχουν άνθρωποι που στεγάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες προφανώς και έχουν επιδεινωθεί λόγω του κρύου. Εκατοντάδες μένουν σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση: παιδιά, έγκυες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι. Γενικά άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας είναι εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρει τεράστια ευθύνη για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τον εγκλωβισμό τους στα νησιά μας και στη χώρα. Ενώ σημείωσε ότι η δήλωση του υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «κανείς δεν είναι στο κρύο» είναι πέρα για πέρα ψευδής και αυτό αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο στα νησιά μας.

Τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σώθηκαν από τον πόλεμο και τα νερά του Αιγαίου και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πεθάνουν από το χιονιά και την κακοκαιρία στο νησί μας.

Τους έκανε γνωστή την απαίτηση της Διοίκησης (και με χθεσινή παρέμβαση) η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε θερμαινόμενους χώρους, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση μας ότι πρέπει να απεγκλωβιστούν-μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά μας αλλά και από τη χώρα με κρατική ευθύνη, προς όπου επιθυμούν.Τέλος ζήτησε ο Δήμος και η Περιφέρεια άμεσα να δώσουν λύση με κάθε μέσο για αυτές τις μέρες που το κρύο και το χιόνι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη ζωή αυτών των ανθρώπων, ασκώντας φυσικά και από τη μεριά τους ανάλογη πίεση προς την κυβέρνηση.

Άμεσα, ξεκινώντας τώρα κιόλας, Δήμος και Περιφέρεια να μεταφέρουν σε κλειστούς θερμαινόμενους και προστατευμένους χώρους του νησιού όλους όσους μένουν σε σκηνές και είναι χωρίς θέρμανση, παρέχοντάς τους και ό,τι άλλο χρειάζονται, πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που και εκεί η κατάσταση είναι άθλια.Η πρόεδρος επισήμανε πως τόσο η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ. όσο και δεκάδες συνάδελφοι από σωματεία μέλη μας, περιμένουν εντός της ημέρας τις ενέργειές του Δημάρχου και του Αντιπεριπεριφερειάρχη Σάμου γιατί αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν αν παραμείνουν και άλλο στο κρύο.