25 Ιαν 2017

Η Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου για τον Mohamed A

Για τον απεργό πείνας Mohamed A

"Θα υπερασπίζομαι τη δικαιοσύνη και την ισότητα, θα παλέψω την αδικία. Θα υποστηρίζω τον αδικημένο. Θα νιώθω τον πόνο των άλλων κι ας κοστίσει αυτό την ίδια μου τη ζωή. Όχι λοιπόν σε μια ζωή δίχως ισότητα!"

Mohamed A.

Ο Mohamed A., Αιγύπτιος μετανάστης του οποίου απορρίφθηκε η έκδοση ασύλου στην χώρα μας, διώκεται από τις Αιγυπτιακές αρχές, έχοντας δημοσιεύσει υλικό από δολοφονίες Αιγύπτιων αγωνιστών από το δικτατορικό καθεστώς Σίσι . Ο Mohamed έχει οδηγηθεί στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου από τον Οκτώβριο και στις 13/12/16 ξεκίνησε απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμά του για πολιτικό άσυλο.
 Στις 12/1, μετά από πιέσεις αλληλέγγυων εισήχθει στο Βοστάνειο νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του. Παρόλ’ αυτά η αστυνομία κατάφερε να πείσει τους γιατρούς να του εκδώσουν εξιτήριο χθες Δευτέρα 23/1 και ενώ βρίσκεται στην 41η ημέρα της απεργίας για να προχωρήσει η απέλαση του και παράλληλα η Διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται και καθυστερεί εσκεμμένα την χορήγηση ιατρικής γνωμάτευσης και αντίγραφο των εξετάσεών του, τα οποία αιτήθηκε ο δικηγόρος του Mohamed, καθώς είναι απαραίτητα έγγραφα για την άρση της απέλασής του, καταπατώντας, έτσι, ολοκληρωτικά τα δικαιώματά του.

Αποδεικνύεται με τον καιρό, ότι η κυβέρνηση και η Ε.Ε. στοχεύουν σε μια μεταναστευτική πολιτική στην οποία θα επικρατήσουν οι απελάσεις. Οικογένειες και διωγμένοι άνθρωποι από ολοκληρωτικά καθεστώτα και πολέμους θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, όπου άμεσα θα απειλείται η ζωή τους. Έτσι φαίνεται ότι η απεργία πείνας του Mohamed δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά και τους υπόλοιπους ανθρώπους που θα απειληθούν με απελάσεις στο μέλλον, στερώντας έτσι τα βασικά δικαιώματά τους.

Μαζί με όλα αυτά, δεν μπορεί να παραμεληθεί και το γεγονός της άθλιας καθημερινότητας των προσφύγων και μεταναστών. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μένουν σε σκηνές. 
Οι εκάστοτε Δήμοι και τοπικές κοινωνίες αδυνατούν να βρουν μια λύση και έτσι πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τον, μέχρι τώρα, βαρύτατο χειμώνα χωρίς θέρμανση σε σκηνές που καταπλακώθηκαν από το χιόνι.

Υπεύθυνες για όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρηθούν οι συνθήκες μεταξύ Ε.Ε.- Τουρκίας και η απραγία του ελληνικού κράτους, καθώς οι μεταναστευτικές πολιτικές των εμπλεκόμενων κρατών έχουν στόχο την εκμετάλλευση του ανθρώπου, ως εργατικό δυναμικό σε άθλιες συνθήκες και όπου αυτοί το θεωρήσουν αναγκαίο, και όχι την διατήρηση των δικαιωμάτων τους και την ελεύθερη επιλογή της τελικής χώρας προορισμού.

Τέλος, οι διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καταστούν φανερό ότι η «φιλική» μεταξύ τους διάθεση θα αποβεί μοιραία για τον Mohamed, ο οποίος αν αφεθεί στα χέρια των αρχών θα καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια πίσω στην Αίγυπτο.



Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου