26 Ιαν 2017

O Δήμος Σάμου απευθύνει έκκληση στην πολιτεία και στις ευρωπαϊκές αρχές να πράξουν όσα οφείλουν για το hotspot Σάμου

Με αφορμή το ρεπορτάζ της Deutsche Welle (http://www.dw.com/en/thousands-of-people-stranded-in-greece/av-37262547) που αναπαράγεται σήμερα από τα ελληνικά ΜΜΕ, ο Δήμος Σάμου αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει τα εξής:
Η ανάγκη για την αποσυμφόρηση του hot-spot του νησιού μας, που φιλοξενεί τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ' όσους προβλέπουν οι προδιαγραφές του, έχει υπερτονιστεί από πλευράς δημοτικής αρχής με κάθε τρόπο και προς πάσα αρμόδια αρχή εδώ και πολλούς μήνες.


Στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, που διατυπώθηκαν πάντοτε με ατράνταχτα στοιχεία και γνώμονα, πρωτίστως, το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, λάβαμε ως απάντηση υποσχέσεις επί υποσχέσεων, αλλά πρακτικώς τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει ως τώρα.

Ο Δήμος Σάμου -όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι των νησιών του ΒΑ Αιγαίου- έχει υποβάλει σειρά προτάσεων για την ανακούφιση και των ανθρώπων που στοιβάζονται στα hot-spots αλλά και των πολιτών των δήμων μας που δοκιμάζονται σκληρά από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι εικόνες από ρεπορτάζ όπως αυτό της DW αναδεικνύουν μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά, δυστυχώς, δυσφημούν εμμέσως και το νησί της Σάμου και υπονομεύουν κι άλλο το ήδη σοβαρά πληγέν τουριστικό της προϊόν. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά που έχουν δείξει οι κάτοικοι των νησιών μας στο προσφυγικό έχει υμνηθεί από όλες τις πλευρές και μόλις προχθές η πολιτεία εξέφρασε την άποψη ότι αυτή καθαυτή η στάση τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άξονας για την περαιτέρω τουριστική προβολή των νησιών μας!
Η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει αποκλειστικά τις αρχές που έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία των hot-spots.

Για μία ακόμη φορά, ο Δήμος Σάμου απευθύνει έκκληση στην πολιτεία και στις ευρωπαϊκές αρχές να πράξουν όσα οφείλουν, κυρίως -και άμεσα:

1. Για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά μας και ξεπερνούν σήμερα τις 16.000, με βάση τα ειδικά κριτήρια (ασυνόδευτα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες προσφύγων)

2. Για ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους διαμένουν στα νησιά μας.

3. Για την ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων)

4. Για την δημιουργία ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημίας που ήδη έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες.

5. Για έναν οδικό χάρτη σχετικά με τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Εξάλλου στο πλαίσιο αυτό οι 5 Δήμαρχοι (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου) έχουμε προχωρήσει σε κύκλο επαφών σε ανώτατο επίπεδο (πρωθυπουργό, Ευρωπαίο Επίτροπο και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων) για να δείξουμε και να υποστηρίξουμε την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων που αφορούν τόσο στην αποσυμφόρηση όσο και στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσηςΕκ του Δήμου Σάμου