16 Φεβ 2017

Ψήφισμα 32ου Συνεδρίου του Ε.Κ.Σ.

Εμείς το σώμα του 32ου Συνεδρίου του Ε.Κ.Σ. που αποτελούμε οι αντιπρόσωποι των σωματείων-μελών του και που συνήλθαμε στις 12/2/2017, ΔιαπιστώνουμεΌτι η ανελέητη επίθεση κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλου κεφαλαίου συνεχίζεται ολοένα και περισσότερο με νέα βάρβαρα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα που συνθέτουν την πιο αποκρουστική (για το λαό) πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δύο είναι οι δρόμοι, που ανοίγονται μπροστά μας, για την εξέλιξη της κοινωνίας και μία η επιλογή που έχει να κάνει η εργατική τάξη. Ή με το κεφάλαιο ή με το λαό. Ή θα σταθεί και θα παλέψει για τα συμφέροντα της τάξης της ή θα ταυτίσει τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. 

Η καλυτέρευση, όμως, της ζωής της εργατικής τάξης δεν έχει καμία σχέση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και ισοπέδωση για τη ζωή του λαού. 

Αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε, αυτήν την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική βιώνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Μια πολιτική που όχι μόνο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες μας αλλά ούτε τις πλέον απαραίτητες. Μια πολιτική που αφήνει άνεργους εκατομμύρια εργαζόμενους και στέλνει τα παιδιά μας οικονομικούς πρόσφυγες όπου γης. 

Αυτό το σάπιο και απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα που κατατρώει τα δικαιώματα και τις ζωές μας για να τα κάνει κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Με ισχυρό ταξικό κίνημα μπορούμε να το ανατρέψουμε. Η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι η εξέλιξη της κοινωνίας έγινε με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Μπορούμε και τώρα! Εμείς έχουμε την δύναμη, εμείς παράγουμε όλο το πλούτο και αρνούμαστε τα ψίχουλα από το τραπέζι της πλουτοκρατίας. Αρνούμαστε να ζούμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι γιατί μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον μας, το μέλλον του τόπου μας. Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δημιουργώντας μια νέα κοινωνία.

Το ισχυρό, μαχητικό, ταξικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι η βασική προϋπόθεση για να υψωθεί ένα αδιαπέραστο τείχος που πάνω του θα διαλύονται οι αντιλαϊκοί-αντεργατικοί νόμοι και οι πολιτικές του κεφαλαίου. Είναι βασική προϋπόθεση για να σταματήσουμε την λεηλασία της ζωής μας και για να περάσουμε στην εργατική αντεπίθεση ώστε να πάρουμε πίσω όλες τις απώλειες που είχαμε σε εισόδημα και δικαιώματα, όλα τα κλεμμένα. 

Είναι βασική προϋπόθεση για να διαγραφούν τα χρέη και να απαλλαγούμε οριστικά από αυτά. Δεν τα κάναμε εμείς και δεν θα μας τα φορτώσουν για να τα πληρώσουμε εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας. Όλοι στον αγώνα και στη μαζική, μαχητική συστράτευση τώρα για να καταργηθούν όλα τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, για να αποδεσμευτούμε από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 

Διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας είμαστε αντιμέτωποι με τα μεγάλα συμφέροντα, τα κόμματα υπηρέτες και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που αποτελούν μηχανισμό ανοχής, συμβιβασμού και υποταγής της εργατικής τάξης στις ορέξεις του κεφαλαίου. 

Απορρίπτουμε την θεωρία ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές του συστήματος, αυτό θα γίνει πιο ανθρώπινο. Η ίδια η ζωή έδειξε ότι είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Πολύ σύντομα όσοι πίστεψαν σ’ αυτό και στην «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» είδαν τις ελπίδες τους να διαλύονται. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αποτελεί απλά πολύτιμη εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος για να κρατηθεί στην ζωή και τίποτα περισσότερο. Αποδεικνύει ακόμα ότι το ξεπερασμένο και σάπιο αυτό σύστημα δεν παίρνει από «μερεμέτια», δεν μπορεί να βελτιωθεί.

Στην ανατροπή του βρίσκεται η λύση !!! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:



· Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751€ και υπογραφή κλαδικών Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις. Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Σ.Σ.Ε. και επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

· Κοινωνική Ασφάλιση για όλους με βάση τις ανάγκες μας. Κατάργηση του νόμου λαιμητόμου. Επαναφορά κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

· Όχι στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

· Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και ν’ αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. 

· Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Ανάπτυξη της α’βάθμιας φροντίδας υγείας, με πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας στο νομό μας. 

· Να μπει φρένο στη φορολογία των εργαζομένων. Όχι σε φοροληστεία, χαράτσια, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος κλπ. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

· Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα ΤΩΡΑ! Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αποδέσμευση της χώρας από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.

Για την Γενική Συνέλευση
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Σ.