14 Φεβ 2017

Συνάντηση Δημάρχου Σάμου με τον Μάρτιν Βερβέι (Ηχητικό)

ΣΑΜΟΣ:Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τον Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή τη Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, κ. Μάρτιν Βερβέϊ.Στην συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν, οι Αντιδήμαρχοι Σάμου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες συζητήθηκαν
ευρέως οι επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, τα προβλήματα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, οι προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και οι προοπτικές επίλυσης.
Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι :

- Η τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή, ουδέποτε συμφώνησε, ή ρωτήθηκε, για την επαναλειτουργία του Κέντρου στην υφιστάμενη θέση του δίπλα από την πόλη της Σάμου. Αντιθέτως προσπάθησε να την αποτρέψει.
- Η τοπική αυτοδιοίκηση Α! Βαθμού δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την λειτουργία του Κέντρου ή τις ακολουθούμενες διαδικασίες διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Τουναντίον, δέχεται έντονες πιέσεις να αναλάβει το βάρος, όχι μόνο υποστηρικτικών υπηρεσιών, (υδροδότηση, αποκομιδή απορριμμάτων), χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση η οποία έχει κατευθυνθεί στις Μ.Κ.Ο., αλλά χρησιμοποιείται και ως άλλοθι από την κεντρική κυβέρνηση για τις δικές της αστοχίες και ελλείψεις, σε ένα πολιτικό σχεδιασμό αποποίησης ευθυνών, για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα, που πραγματικά δεν αξίζει στην χώρα μας.

- Η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, πράγματι λειτούργησε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση μείωσης των ροών, αφού μετά την εφαρμογή της παρατηρείται μείωση της τάξης του 90%. Συνεπώς, είναι αναγκαία η διατήρησή της.

- Ο χαμηλός αριθμός επαναπροωθήσεων οφείλεται σε αδυναμίες της Υπηρεσίας Ασύλου, ειδικά όσον αφορά στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δευτεροβάμιο επίπεδο. Είναι γεγονός ότι τελευταία έχει ξεκινήσει η στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και σε τοπικό επίπεδο, αλλά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, ώστε να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

- Το βασικό ζητούμενο για την Σάμο είναι η ομαλή εξέλιξη της επερχόμενης περιόδου, η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις φαίνεται να εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στα πλαίσια αυτά τόνισε την σημασία συνέχισης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης βίζας σε Τούρκους τουρίστες και για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Η διασφάλιση της εικόνας της Σάμου, ως ασφαλούς προορισμού καθώς και η αποφυγή αρνητικής διαφήμισης εξαιτίας του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απαιτούν συντονισμένες ενέργειες από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει :

1. Σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση του Κέντρου είτε προς την ηπειρωτική χώρα είτε προς την Τουρκία είτε προς την χώρα καταγωγής των προσφύγων – μεταναστών.
2. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, τόσο από την Δημοτική Αρχή, όσο και από την τοπική κοινωνία η δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου, υπό οποιαδήποτε μορφή. Επειδή δε η Δημοτική Αρχή είχε κατανοήσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, τις απαιτήσεις της Δήλωσης, στην συνάντηση στο Μαξίμου, με την παρουσία έξι υπουργών υπό την αιγίδα του κου Φλαμπουράρη, ο Δήμος Σάμου ξεκάθαρα δήλωσε ότι η όποια απαίτηση για δημιουργία προαναχωρησιακού Κέντρου είναι αποδεκτή μόνο μέσα στην υφιστάμενο χώρο του Κέντρου.

- Τέλος, ο κος Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κο Βερβέϊ για τις καλές του υπηρεσίες, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Δημοτική Αρχή της Σάμου, σεβόμενη την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, καθώς και τις υποχρεώσεις που αναλογούν στην χώρα από την συμμετοχή της στην Ε.Ε., θα είναι ένας έντιμος συνομιλητής, μακριά από ξενοφοβικά σύνδρομα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματος και της υποχρέωσής της για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Ο κος Βερβέϊ, από την πλευρά του ευχαρίστησε για την λεπτομερή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, διαβεβαίωσε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα παράσχει τις καλές του υπηρεσίες για την επίλυση θεμάτων που άπτονται του προσφυγικού – μεταναστευτικού, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι απόψεις της Δημοτικής Αρχής θα μεταφερθούν τόσο στον κ. Μουζάλα, όσο και στον κ. Χαρίτση, υπό την εποπτεία του οποίου, θα υλοποιηθεί το εθνικό πρόγραμμα, όπως είναι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας προαναχωρησιακού κέντρου, προσωρινού χαρακτήρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή τόσο η αποσυμφόρηση του νησιού, έως τον Απρίλιο, όσο και η αποτροπή άλλων προσφύγων – μεταναστών να επίλεξουν να έλθουν στη Σάμο.
Τέλος, δήλωσε ότι θεωρεί ότι ο κύκλος επαφών που είχε με την αυτοδιοίκηση τόσο στην Σάμο, όσο και στην Λέσβο και την Χίο, υπήρξαν ιδιαιτέρως χρήσιμες και σε συνεργασία με τον Επίτροπο κο Αβραμόπουλο θα εξεταστεί η δυνατότητα συνέχισης αυτού του πρώτου κύκλου επαφών σε ένα νέο θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Σάμου επεσήμανε ότι όσον αφορά στη θέση της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, απλά, συνοπτικά και χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες, αυτή έχει ως εξής :
1. Η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχεται την χωροθέτηση του Κέντρου, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρεί ως δομή προσωρινού χαρακτήρα.
2. Θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών καθώς και την αποσυμφόρηση του Κέντρου.
3. Κανενός είδους άλλη δομή, εκτός του χώρου του υφισταμένου Κέντρου, δεν είναι αποδεκτή.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου στο "Ράδιο αρμονία" .