15 Φεβ 2017

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου για την συνάντηση με τον Δήμαρχο Σάμου

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού του, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στο γραφείο του, στο Δημαρχείο Καρλοβάσου. 
Ήταν μια συνάντηση που ο Σύλλογος επεδίωκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και η οποία έγινε σε αμοιβαίο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης του κοινού στόχου, που είναι η διατήρηση αλλά και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης στην Δυτική Σάμο.
Αναλυτικά, ο Σύλλογος εξέθεσε στον Δήμαρχο τους προβληματισμούς του για θέματα σχεδιασμού όπως: Tα κτηριακά προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η μόνιμη ανάγκη για την ύπαρξη αμφιθεάτρου για τις ανάγκες της διδασκαλίας και για στέγαση δράσεων/εκδηλώσεων όπως συνέδρια και ορκωμοσίες έχει επανειλημμένα εκφραστεί από καθηγητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι έχουν ζητήσει την συνδρομή του Συλλόγου γι’ αυτόν το σκοπό. 

Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει το κονδύλι της ανάπλασης/κατασκευής κτηρίων στην περιοχή των Ταμπάκικων και ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής με σκοπό την υπαγωγή του έργου στο ΕΣΠΑ. Η ανάγκη σύνδεσης των τμημάτων του Πανεπιστημίου με τακτική συγκοινωνία

 Ο Σύλλογος εξέθεσε το πρόβλημα και πληροφόρησε την Δημοτική Αρχή ότι η τακτική σύνδεση των Κτηρίων του Πανεπιστημίου στο Λιμάνι με το κέντρο της πόλης ήταν ανειλημμένη υποχρέωση του Δήμου Σάμου κατά την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να λάβει την δέσμευση ότι μέχρι τα μέσα της καλοκαιρινής περιόδου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη (μετά την ολοκλήρωση του καθορισμού των αστικών περιοχών) για την δρομολόγηση λεωφορείου. 

Η ανάγκη ανακύκλωσης Μετά από την αναφορά του Συλλόγου για την εσφαλμένη χρήση των μπλε κάδων (για ρίψη κοινών σκουπιδιών αντί για ανακύκλωση χαρτιού) και την ανυπαρξία ανακύκλωσης στην πόλη του Καρλοβάσου ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης (ειδικοί κάδοι – διαφορετικοί για κάθε είδος, σύστημα συγκομιδής) απορριμμάτων, συσκευών, λαμπτήρων κτλ. 

Στην ίδια κατεύθυνση ανέφερε ότι ο Δήμος προχωρά στην διενέργεια διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων του φωτισμού με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Η βελτίωση των υπηρεσιών στο Δημοτικό Κατάστημα (εφορία, ΙΚΑ) Ο Σύλλογος μετέφερε την διαμαρτυρία πολλών συναλλασσόμενων με τα κλιμάκια Εφορίας και ΙΚΑ στο Δημοτικό Κατάστημα, για την έλλειψη ιδιωτικότητας κατά την διάρκεια της εξυπηρέτησης από τους υπαλλήλους. 

Ο Σύλλογος ζήτησε να επανεξεταστεί η λειτουργικότητα του χώρου και να μπορεί ο πολίτης να έχει την αυτονόητη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί διακριτικά και κατ’ ιδίαν χωρίς να εκθέτει τα φορολογικά ή ασφαλιστικά του προβλήματα παρουσία συμπολιτών του που συναλλάσσονται με τον υπάλληλο του διπλανού γραφείου. 

Η διατήρηση της δυναμικότητας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβάσου Εν όψει της δρομολογημένης απόσπασης προσωπικού στο αεροδρόμιο Σάμου λόγω της συμφωνίας του Δημοσίου με την FRAPORT ο Σύλλογος επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη διατήρησης του δυναμικού του Κλιμακίου σαν ζωτικό ζήτημα ασφάλειας και περιβαλλοντικής μέριμνας. 

Σχετικά με την εκπεφρασμένη ανησυχία των πολιτών για την όψη και την διαρκή υποβάθμιση της ανατολικής εισόδου της πόλης του Καρλοβάσου με δεκάδες εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα εκατέρωθεν του ρέματος και σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την προσπάθεια ένταξης των Ρομά σε πρόγραμμα στέγασης-επιμόρφωσης –υγειονομικής κάλυψης σαν πιθανή λύση στο πρόβλημα. 

Η συνεργασία στην χάραξη μονοπατιών για περιπατητές στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι προβληματισμοί της τοπικής κοινωνίας για χρόνια ζητήματα όπως η αξιοποίηση του παραλιακού κτηρίου, πρώην BEACHFRONT (το οποίο προς το παρόν δεν μπορεί να ενοικιασθεί παρότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι λόγω της περίπλοκης σύμβασης με τον προηγούμενο ενοικιαστή και την οφειλή μεγάλου χρηματικού ποσού στο ΕΤΑΔ) και η προσπάθεια καθορισμού χρήσης του Τουριστικού Αγκυροβολίου (μαρίνα Καρλοβάσου) ολοκλήρωσαν το πρώτο σκέλος της συζήτησης. Στο δεύτερο μέρος, ο Σύλλογος επίσης ζήτησε ενημέρωση για μια σειρά έργων υποδομής που αφορούν την περιοχή Δυτ. Σάμου και εκκρεμούν για αρκετά χρόνια όπως: H προστασία και ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Καρλοβάσου Η ανάδειξη και ανάπλαση του Ενετικού Κάστρου και του Ναού Μεταμόρφωσης στο Ποτάμι η οποία έχει εγκριθεί και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Τα αποχετευτικά προβλήματα στα χωριά της περιοχής Η παραρεμάτια παράκαμψη στο Καρλόβασι Η ασφαλτόστρωση του κεντρικού άξονα της πόλης (Λυκ. Λογοθέτη και Θεμ. Σοφούλη) Το φράγμα στο όρος ‘Αμπελος (περιοχή Υδρούσσας) Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Σύλλογο για την πορεία των παραπάνω έργων και δεσμεύτηκε να ενημερώσει προσωπικά τους πολίτες της περιοχής μας για τον απολογισμό της διετίας. Ο Σύλλογος εισέπραξε, γενικά, αρκετές διαβεβαιώσεις για την θετική πορεία των δράσεων και έργων που προαναφέρθηκαν και την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους και δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την διαδικασία, ενημερώνοντας τους πολίτες. Ελπίζουμε πολύ σύντομα να γίνει η δεύτερη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο με σκοπό τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις προτάσεις μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη της Δυτικής Σάμου.