1 Φεβ 2017

Με τον Σταύρο Θεοδωράκη συναντήθηκαν οι δήμαρχοι του Β.Αιγαίου

Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου στη Βουλή. Ως γνωστό μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος περνάει αποκλειστικά μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους Δημάρχους της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται ν’ αλλάξει τον Κανονισμό και να χρηματοδοτεί πλέον και τους Δήμους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που έχουν μία σφαιρική γνώση του προβλήματος.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής).

Ακολουθούν οι δηλώσεις των 4 Δημάρχων και του Σταύρου Θεοδωράκη (on camera – ΕΡΤ)

Μανώλης Βουρνούς - Δήμαρχος Χίου:
«Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν δομές καταγραφής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων για να ενημερώσουμε την αντιπολίτευση, προκειμένου να γνωρίζουν την τεράστια ανάγκη αποσυμφόρησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή -που είναι το κοινό αίτημα όλων των νησιών. Είναι ξεκάθαρο και αξίζει να το τονίσουμε κάθε φορά, ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».


Μιχάλης Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου:
«Ζώντας στα 1150 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, το αίτημα μας είναι άμεση αποσυμφόρηση, καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στα νησιά, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ούτως ώστε να μη μένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και βεβαίως μια αναπτυξιακή προοπτική για το Αιγαίο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους. Είμαστε ενωμένοι οι 5 δήμαρχοι -τρεις του βορείου Αιγαίου, δύο του Νοτίου Αιγαίου- σε ένα κοινό αίτημα που είναι: η χώρα να μη διασύρεται».

Γιώργος Κυρίτσης – Δήμαρχος Κω:
«Από το 2015 τα νησιά υποδέχτηκαν και διεκπεραίωσαν υποθέσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Κάποιοι άντεξαν, κάποιοι δεν άντεξαν. Η Κως άντεξε την προηγούμενη περίοδο όμως η καταστροφή η οποία υπέστησαν άλλα νησιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή την αγωνία, όπως και την αγωνία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής προσπαθούμε να μεταφέρουμε και σ' αυτή την αγωνία να κάνουμε κοινωνούς τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θέλουμε να είναι δίπλα μας και θέλουμε ένα κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν χειρότερες καταστάσεις».

Μιχάλης Κόλιας – Δήμαρχος Λέρου:
«Ζώντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι 5 δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε σειρά συναντήσεων με προέδρους της αντιπολίτευσης με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την παραμονή προσφύγων, μεταναστών με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως και την άμεση ανάπτυξη των νησιών μας με αναπτυξιακό πρόγραμμα για να επωφεληθούν οι κοινωνίες μας».

Σταύρος Θεοδωράκης:

«Ακούμε τους δημάρχους. Και βέβαια, δεν τους ακούμε μόνο σήμερα, γιατί νοιώθουμε ότι το πρόβλημά τους είναι και πρόβλημά μας. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. Τι ζητάνε τα νησιά; Ζητάνε αποσυμφόρηση, δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Άρα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και θα πρέπει η υπόλοιπη χώρα να αναλάβει ένα βάρος που της αναλογεί και να μην πληρώνουν την μετανάστευση και την προσφυγιά ως πρόβλημα οι ακρίτες μας. Επίσης χρειάζεται ένα αναπτυξιακό – εθνικό σχέδιο για τα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακής πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει. Θέλουμε να γίνουν κοινωνοί και τέλος, θέλουμε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Δήμων. Μόνο οι Δήμοι, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξέρουν τα προβλήματα του κάθε νησιού και μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα χρήματα της Ευρώπης».