8 Φεβ 2017

Διαμαρτυρία Φυσικοθεραπευτών Ειδικής Αγωγής

Oι Φυσικοθεραπευτές Ειδικής Αγωγής του Περιφερειακού Τμήματος Λέσβου, Χίου, Σάμου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών-Ν.Π.Δ.Δ..διαμαρτύρονται εγγράφως προς τον ΕΟΠYΥ για την σύναψη συμβάσεων τους με το ταμείο.Αναλυτικά αναφέρουν. "Στα πλαίσια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ ΕΟΠYΥ και Φυσικοθερα-πευτών Ειδικής Αγωγής
, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε και την άποψη των φυσικοθεραπευτών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Εισαγωγικά, θα πρέπει να πούμε ότι ως σήμερα, η διαδικασία είχε ως εξής: οι γονείς άνοιγαν φάκελο ειδικής αγωγής στον ΕΟΠYΥ (ή όποιο άλλο ταμείο) και στο τέλος κάθε μήνα κατέθεταν τις αποδείξεις των θεραπευτών και αποζημιώνονταν. Συγκεκριμένα για την φυσικοθεραπεία η αποζημίωση ήταν 15€ ανά συνεδρία, για έως και 10 συνεδρίες το μήνα, δηλαδή συνολικά 150 € . Αυτή η μηνιαία διαδικασία, καθώς μιλάμε για παιδιά και εφήβους με αναπηρία, επαναλαμβάνεται για χρόνια. Να τονιστεί ότι αναγκαία συνθήκη στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία είναι η αποκλειστική ενασχόληση του θεραπευτή με ένα παιδί κάθε φορά, με διάρκεια θεραπείας 1 ώρα. Τα παραπάνω θέτουν σαφείς περιορισμούς στον αριθμό που μπορεί ο κάθε θεραπευτής να εξυπηρετήσει ανά ημέρα.

Με την σύμβαση που ζητά ο ΕΟΠYΥ, ο θεραπευτής μέσω της διαδικασίας του κόφτη και των κλειστών προϋπολογισμών, θα πληρώνεται δήθεν κάθε 3 μήνες, υπό το καθεστώς rebate (έκπτωση στις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον φυσικοθεραπευτή) και clowback (επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από το φυσικοθεραπευτή όταν οι δαπάνες υπερβούν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό). Η εμπειρία των υπόλοιπων συναδέλφων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ωστόσο, μας έχει δείξει πως κατά μέσο όρο η πληρωμή γίνεται κάθε 6 μήνες και μετά από πολλαπλές περικοπές και κρατήσεις. Τελικά τα 15 € γίνονται 5€. Επιπλέον ο ΕΟΠYΥ θα αποφασίζει μονομερώς κάθε τρίμηνο το ποσό που θα διαθέτει επί συνόλου για την Ειδική Αγωγή, με αποτέλεσμα , αν δεν του φτάνουν τα χρήματα να κάνει περικοπές στις πληρωμές. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η παρακράτηση φόρου θα γίνεται για τα αρχικά 15€ που κοστολογείται η συνεδρία. Εάν λοιπόν το λάβουμε αυτό ως δεδομένο, καταλαβαίνουμε ότι θα φορολογούμαστε στο τέλος του έτους, για ένα χρηματικό ποσό για το οποίο έχουμε μεν εργαστεί, αλλά δεν θα λάβουμε ποτέ και δεν μπορούμε γι’ αυτό να αντιδράσουμε, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα απέναντι στον οργανισμό, παρά μόνο υποχρεώσεις. Εν ολίγοις, κάποιες συνταγές θα τις εκτελούμε δωρεάν, δηλαδή δεν θα πληρωνόμαστε για δεδουλευμένες ώρες. Εναλλακτικά θα πρέπει να αναγκαστούμε να δηλώσουμε π.χ. το τελευταίο τρίμηνο στους γονείς των παιδιών, τα οποία παρακολουθούμε συστηματικά για χρόνια, πως τον επόμενο μήνα δεν μπορούμε να αναλάβουμε την θεραπεία του παιδιού τους, επειδή »έκλεισε» το προβλεπόμενο πλαφόν για μας από τον ΕΟΠΥΥ.

Από όλα τα παραπάνω, μπορεί ο καθένας να καταλάβει, ότι η αμοιβή αυτή των 5€, δεν ανταποκρίνεται κατ’ ελάχιστο στις υπηρεσίες μας, την εξειδικευμένη παροχή θεραπείας, τον χρόνο και τον μόχθο του θεραπευτή. Είναι προφανές ότι εξαιτίας αυτής της κοστολόγησης, κρίνεται η βιωσιμότητα των φυσικοθεραπευτηρίων μας, αφού αυτά τα χρήματα δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά έξοδά μας. Έτσι βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να πούμε όχι στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ υπό αυτούς τους όρους.

Το ζήτημα όμως, πέρα από την βιωσιμότητα των θεραπευτηρίων, είναι το τί θα γίνει την επόμενη μέρα με τα παιδιά, τα οποία δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασής τους αφού το κράτος δεν έχει οργανωμένες δομές στις οποίες να μπορούν να απευθυνθούν. Οι οικογένειες θα κληθούν να καλύψουν ιδιωτικά το κόστος, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οικονομικά άνθρωποι που ανήκουν στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Τα περισσότερα από τα παιδιά με τα οποία ασχολούμαστε, έχουν πολυαναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι η οικογένεια, θα αναγκαστεί να πληρώνει ιδιωτικά, όχι μόνο την φυσικοθεραπεία, αλλά και τις άλλες θεραπείες που ακολουθεί το παιδί της, με αποτέλεσμα αν το παιδί ακολουθεί θεραπευτικά προγράμματα σε 2 ή περισσότερες ειδικότητες, το μηνιαίο κόστος να ξεπερνά κατά πολύ τα 500 ευρώ. Επιπλέον πολλοί θα ελαττώσουν τον αριθμό των θεραπειών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ή θα απευθυνθούν σε συμβεβλημένους χωρίς ειδικές γνώσεις θεραπευτές, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, αλλά και υψηλό οικονομικό κόστος για το κράτος, καθώς ένα παιδί με σπαστικότητα λόγου χάριν, που σταματά το θεραπευτικό του πρόγραμμα, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε επιπλοκές αλλά και σε πολυδάπανα χειρουργεία στο άμεσο μέλλον. Τα παραπάνω δυστυχώς, δεν αποτελούν εικασίες, καθώς περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους ενήλικες με αναπηρία.

Αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί το χρονικό περιθώριο, ώστε να συζητηθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις εκ μέρους των θεραπευτών, αλλά και οι υποχρεώσεις εκ μέρους του ΕΟΠYΥ. Τα παιδιά, πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής εξειδικευμένου θεραπευτή, πράγμα που ο ΕΟΠΥY δυστυχώς δεν κρίνει απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης. Τέλος, σε καμία περίπτωση η παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας δεν μπορεί να αμείβεται υπό καθεστώς clowback και rebate και θα πρέπει ο προϋπολογισμός να καλύπτει το σύνολο των παιδιών και το σύνολο των θεραπειών κι όχι μόνο το 60% του περσινού προϋπολογισμού όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει για τη φετινή χρονιά".


Οι φυσικοθεραπευτές:

Δεληπέτρου Αγγελική
Κυρβουγιούκη Δήμητρα
Παπαζή Ελευθερία
Στείρου Ευαγγελία
Φωτεινού Σταματία