7 Φεβ 2017

Η Γένοβα υποδέχεται την Ικαρία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Συλλόγου της Γένοβας Ιταλίας «Φίλοι της Ικαρίας- AmIkaria», στις 5/2/2017, στη Γένοβα.
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου AmIkaria Paola Pierantoni που αναφέρθηκε στην μακρόχρονη σχέση ορισμένων Γενοβέζων με την Ικαρία, στην ίδρυση του Συλλόγου, και στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν.Στον χαιρετισμό του ο Simone Leoncini Πρόεδρος «Municipio Centro Εst» του Δήμου Γένοβας επισήμανε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα έχουν ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης της Ευρώπης, και δήλωσε ότι είναι διαθέσιμος για μια στενότερη συνεργασία με την Ικαρία ακόμη και για αδερφοποίηση των δυο Δήμων.

Ο Bonora Ferdinando, αρχαιολόγος, υπεύθυνος του αρχαιολογικού χώρου Giardini Luzzati, όπου έγινε η εκδήλωση, από τους συνιδρυτές του AmIkaria, εκδήλωσε την ευχαρίστησή του για την εκδήλωση και προσφέρθηκε να ξεναγήσει τους παρευρισκόμενους στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, του οποίου είναι υπεύθυνος, πράγμα που έγινε αργότερα.


Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με τις εργασίες που έκανε ο Σύλλογος AmIkaria σε τρία μονοπάτια της Ικαρίας το 2016. [https://www.youtube.com/watch?v=cGGCkis0uWI]

Ακολούθησε η ομιλία του Ηλία Γιαννίρη, μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών, για την Ικαρία, με προβολή διαφανειών και ταυτόχρονη διερμηνεία στα ιταλικά από την Paola Pierantoni. Ο ομιλητής υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Ικαρίας στην αρχαιότητα, και τις ιδιαιτερότητες της μεσαιωνικής περιόδου και της πολιτικής- κοινωνικής οργάνωσης της Ικαρίας σε συνθήκες αφάνειας. Τέλος, ανέφερε τις μεγάλες αλλαγές που ακολούθησαν μετά την περίοδο της πειρατείας μέχρι σήμερα και έθεσε τα προβλήματα και τις δυνατότητες της Ικαρίας στον 21ο αιώνα. Ο κ. Γιαννίρης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εκ μέρους της Ικαρίας ευχαριστώ Γένοβα, για το ενδιαφέρον σου… Είναι συγκινητικό ότι οι μισοί από εσάς έχετε ήδη έρθει στην Ικαρία. Η κοινή μας δράση είναι δύναμη αλλαγής για όλους εμάς και για την Ικαρία».

Στη συνέχεια η Francesca Benassai ενημέρωσε το κοινό για την οκταήμερη διεθνή εκδρομή στην Ικαρία στις 15-7-2017, με τίτλο «Ικαρία- της ριψοκίνδυνης πτήσης και του Διόνυσου», που διοργανώνει και εφέτος η κοινωνική τουριστική επιχείρηση «Walden».

Ακολούθησε ξενάγηση από τον Bonora Ferdinando και μετά πλούσιο δείπνο με μεζέδες που ετοίμασαν και προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου. Η συνάντηση έκλεισε με τον καριώτικο και με τραγούδια και χορό της Ιταλίας και της Ελλάδας, με το μπουζούκι του Ivo Ruello, τον μπαγλαμά της Paola Pierantoni και την κιθάρα της Silvia Zannardi.

Συγκεντρώθηκε σημαντική εθελοντική οικονομική ενίσχυση για τις μελλοντικές δράσεις του συλλόγου AmIkaria.