6 Φεβ 2017

Η τουριστική ανάκαμψη της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ξεκινά από το Αρζεμπαϊτζάν

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ήρθε το θέμα της τροποποίησης του τουριστικού προγράμματος ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου να συμμετάσχει στη τουριστική έκθεση του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αρζεμπαϊτζάν τον προσεχή Μάρτη. Θα μπορούσε να εκληφθεί ως «αστείο» της υπηρεσίας αν δεν είχε την υπογραφή της κας Περιφερειάρχη.

Από περιέργεια διαβάσαμε την εισήγηση για να δούμε πως τεκμηριώνεται η απόφαση αυτή. Με περισσή έκπληξη διαβάσαμε το σκεπτικό που μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω:

- Το Αρζεμπαϊτζαν έχει 9,5 εκ. κατοίκους αλλά και πολλούς περισσότερους που κατοικούν στις γύρω χώρες

- Η έκθεση του Μπακού είναι «η κορυφαία διεθνής έκθεση στην περιοχή του Καυκάσου. Αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξη της πολλά υποσχόμενης αγοράς του τουρισμού στην περιοχή και δημιουργεί μια σταθερή πλατφόρμα για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις για να αναπτύξουν συνεργασίες σε όλα τα είδη του τουρισμού».

- 1 εκατομμύριο τουρίστες της χώρας μεσαίου και υψηλού εισοδήματος (15% είναι πολυτελείας) έρχονται στα παράλια της Τουρκίας (Αδραμύτι, Σμύρνη, Μπόντρουμ και Αττάλεια) για οικογενειακές διακοπές 2-4 εβδομάδων. Αλήθεια έχουν δει στο χάρτη σε πόση απόσταση από τα νησιά μας βρίσκονται το Μοντρούμ και η Αττάλεια, αν θεωρήσουμε ότι η σύνδεση με Σμύρνη και Αδραμύτι έχει λυθεί (που δεν νομίζουμε).

Και η εισήγηση τελειώνει ως εξής «Με δεδομένο ότι η ΠΒΑ έχει στόχο, πέρα από τη διατήρηση και ενίσχυση των παραδοσιακών της αγορών, την προώθηση των νησιών σε νέες αγορές – όπως και το πραγματοποιεί με τη συμμετοχή της σε εκθέσεις και διοργανώσεις σε Βαλκανικές και Ανατολικές χώρες - θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στην ανωτέρω έκθεση θα έχει πολλαπλά οφέλη προς την κατεύθυνση αυτή».

Αν ως χώρα βρισκόμασταν σε άλλη οικονομική κατάσταση θα μπορούσε κανείς να πει «έλα βρε αδερφέ, ένα ταξιδάκι θέλουν να πάνε, τι πειράζει. Λεφτά υπάρχουν». Αν ως Περιφέρεια είχε την τουριστική ανάπτυξη της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Ρόδου ή της Κω, θα μπορούσαμε να πούμε γιατί αφού εξαντλήσαμε τις παραδοσιακές αγορές της χώρας να μην πάμε και στις «εξωτικές». Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να το «αφήσει να περάσει».

Όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά:

- Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και οι πόροι που έρχονται στην αυτοδιοίκηση έχουν περιοριστεί υπερβολικά

- Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από την ανάλυση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου προκύπτει ότι εδώ και 15 χρόνια παρουσιάζει έντονα προβλήματα στασιμότητας ή και μείωσης του τουρισμού όχι μόνο σε αριθμούς αλλά κυρίως σε έσοδα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στην ασκούμενη τουριστική πολιτική: από το προϊόν που έχει μέχρι και τον τρόπο που το διαφημίζει. Ειδικά σε ότι αφορά στο τελευταίο, και ενώ ΟΛΕΣ οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 50% των τουριστών συμβουλεύονται το ιντερνετ για να επιλέξουν προορισμό, ενώ κάτω από 10% τις εκθέσεις.

- Η Περιφέρεια Β.Αιγαίου λόγω του προσφυγικού έχει σημαντικό πρόβλημα να διατηρήσει τους παραδοσιακούς πελάτες της περιοχής και της χώρας γενικότερα και η κα Περιφερειάρχης συμμετέχει σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη και ζητά από το Υπουργείο τουρισμού πόρους για ειδική προβολή.

- Η Περιφέρεια Β.Αιγαίου σνομπάρει «μικρές» εκθέσεις όπως τη πρόσφατη στη Μαδρίτη, μιας πόλης που έχει πληθυσμό όσο το Αρζεμπαιτζάν ολόκληρο και κατά κεφαλή εισόδημα τριπλάσιο, ενώ εδώ δύο χρόνια ισπανική εταιρεία χαμηλού κόστους (Volotea) πετά στη Λέσβο. Στη Μαδρίτη μάλιστα ειδικά φέτος που είναι το Παγκόσμιο Ετος βιώσιμου Τουρισμού, έγιναν ειδικές εκδηλώσεις με υψηλή προσέλευση και δημοσιότητα.

Τέλος ευθύνη έχουν και οι φορείς του τουρισμού. Φορείς οι οποίοι «φωνασκούν» γενικώς και καταθέτουν υπομνήματα δεξιά-αριστερά, αλλά σιωπούν προκλητικά στις πράξεις και παραλήψεις της Περιφερειακής Αρχής. Ιδιαίτερα προκαλεί εντύπωση ότι ενώ η Περιφέρεια έχει λάβει από τη Κυβέρνηση έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κρίσης από το προσφυγικό ύψους μερικών εκατομμυρίων, αντι αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα στον τουρισμό που έχει θιγεί με την εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος, γίνονται μπετά και άσφαλτος κατά τη προσφιλή συνήθεια των διοικούντων και δεν υπάρχει κάποια αντίδραση.

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει από την αρχή της θητείας του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετηθεί πολλές φορές για την αναγκαιότητα αλλαγής του τουριστικού σχεδιασμού και ειδικά της τουριστικής προβολής καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί ο οποιοσδήποτε να δει στο ioannispilanis. blogspot.gr. Η ανταπόκριση της Περιφερειακής Αρχής και ειδικά της κας Καλογήρου που έχει αναλάβει προσωπικά τον τουρισμό είναι ανύπαρκτη. Η ευθύνη των συμβούλων της συμπολίτευσης και ειδικά αυτών που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή και εγκρίνουν τελικά τις δαπάνες είναι μεγάλη.

Γ.Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ