11 Φεβ 2017

Στο κεντρικό Αιγαίο το τουρκικό «Τσεσμέ»

Με ψυχραιμία και προσοχή παρακολουθούν το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό τη δραστηριοποίηση του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή βορειοανατολικά της Ανδρου, όπου πλέει από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν και η υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης εξέδωσε τη σχετική NAVTEX (181/17).
Ο πολύ κακός καιρός στο κεντρικό Αιγαίο και η ανοιχτή θάλασσα δεν καθιστούν τις συνθήκες ιδανικές για ουσιαστική δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ», το οποίο για τις περισσότερες ώρες από την έξοδό του στο Αιγαίο παραμένει ασυνόδευτο από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Βάσει της αρχής της αναλογικότητας, το «Τσεσμέ» δεν παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο –ωστόσο– παραμένει σε επιφυλακή. Εφόσον το «Τσεσμέ» συνοδευθεί και από πολεμική μονάδα, τότε αναλόγως θα κάνει την παρουσία του στην περιοχή και ελληνικό πλοίο. 

Καθαυτή η δραστηριοποίηση του «Τσεσμέ» δεν θεωρείται a priori ανησυχητική από τις ελληνικές αρχές, δεδομένου ότι συμβαίνει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και είναι τυπικά εντός κανόνων του θαλασσίου δικαίου. Ωστόσο, δεν γίνεται αντιληπτή απομονωμένη από την υπόλοιπη τουρκική κινητικότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την πάγια τακτική της Αγκυρας να δημιουργεί στοχευμένη ένταση σε περιοχές που εντάσσονται στη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών». 

Την τεχνητή ένταση στα Ιμια, απέναντι από τα οποία (στην τουρκική πλευρά) έχουν στηθεί εδώ και δύο εβδομάδες κάμερες που «παραμονεύουν» για το ατύχημα ανάμεσα στα σκάφη της Ακτοφυλακής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, διαδέχθηκε η παρουσία ακταιωρών στην νησίδα Παναγιά, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. 

Η κατάσταση στην Παναγιά έχει αναθερμανθεί από την τουρκική πλευρά τον τελευταίο έναν χρόνο, έπειτα από μια αρκετά σημαντική χρονική περίοδο επιχειρησιακής άπνοιας, σε μια περιοχή όπου η απόσταση ανάμεσα στο νησί και στην Τουρκία είναι ακόμη μικρότερη από εκείνη που υπάρχει στην περιοχή των Ιμίων. 

http://www.kathimerini.gr