1 Φεβ 2017

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τους δημάρχους νησιών που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές

Συνάντηση είχε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τους δημάρχους των πέντε νησιών του Αιγαίου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου που πλήττονται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας.
Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή και συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Τάσσος και Λιάνα Κανέλλη.Από τη μεριά τους οι δήμαρχοι ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά τους, τόσο όσον αφορά τη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών όσο και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους κατοίκους των νησιών.

Ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους διαμένουν στα νησιά, αναλογική κατανομή της αντιμετώπισης του προσφυγικού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του μηχανισμού αντιμετώπισης, κοινωνικό πρόγραμμα ισοστάθμισης της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί τα νησιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το καθεστώς των ΜΚΟ.

Τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ, που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό στα νησιά και όλη τη χώρα για:

Άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά. Να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ.

Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

www.902.gr