14 Φεβ 2017

«Δεδομένη η κατασκευή Κέντρου Κράτησης » εντός η εκτός hot-spot

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ: Με σκοπό να ακούσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας αλλά και να καταθέσει τις δικές του θέσεις για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού , βρέθηκε στην Σάμο την Τρίτη το πρωί ο συντονιστής για την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε και Τουρκίας, Μαρτίν Βερβέι . Το μεσημέρι της Τρίτης είχε συνάντηση με τους δημοσιογράφους του νησιού με τους οποίους συνομίλησε για τα θέματα
που έχουν να κάνουν με την συμφωνία σε σχέση πάντα με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Ο κ. Βερβέι αναφέρθηκε ουσιαστικά στο κοινό σχέδιο δράσης που έχει γίνει σε συνεργασία με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Τόνισε τα αποτελέσματα που έχει αποφέρει η εφαρμογή της συμφωνίας αναφερόμενος στην μεγάλη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που αγγίζουν το 97% (960.000 χιλιάδες πέρασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας , πριν την συμφωνία ενώ μετά τον Μάρτιο του 2016 οι αφίξεις μειώθηκαν στις 26.000). Ο Ευρωπαίος συντονιστής αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης α¨και β΄βαθμού από τις οποίες αποκόμισε την αντίληψη να τηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού .

Από την πλευρά του κ. Βερβέι έγινε σαφές ότι η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.

Όπως εξήγησε τα άτομα που πρέπει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους η δεν πρέπει να γυρίσουν στην Τουρκία γενικότερα μπορούν να μετακινούνται στην Ηπειρωτική χώρα. Ήδη δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα 5.000 μετανάστες. Για τους άλλους είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου στην πρωτοβάθμια επιτροπή μέσω και νέων ατόμων που ήδη εκπαιδεύονται για αυτό τον σκοπό. Επίσης στόχος της Ε.Ε είναι να ενισχύσει και τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου οι οποίες από έξι σε όλα τα νησιά έχουν αυξηθεί σε δεκατρείς. Επίσης ο κ. Βερβέι ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει σε ισχύ πρόγραμμα του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης για εθελούσια επιστροφή . Για όσους όμως δεν επιθυμούν να γυρίσουν στην Τουρκία και από εκεί στις χώρες προέλευσής τους θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Βερβέι να υπάρξει προαναχωρησιακός χώρος για να κρατούνται οι παραβατικοί και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου .

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πόσο έτοιμοι είναι να έρθουν σε κόντρα με την τοπική κοινωνία ο κ. Βερβέι τόνισε πολλές φορές ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει η συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να γίνει ο συγκεκριμένος χώρος είτε εκτός του Κέντρου η μέσα στο υπάρχον hot-spot αρκεί να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος για να μεταφερθούν οι μετανάστες.Μάλιστα ο Ευρωπαίος συντονιστής τόνισε ότι είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής εικόνας του νησιού ως τουριστικού προορισμού να υπάρξει σωστή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης σε σχετική ερώτηση για τον λόγο που δεν μπορούν να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου στον δεύτερο βαθμό εκτός των νησιών αλλά στην Ηπειρωτική χώρα, ο κ. Βερβέι δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολιτική και όχι νομική και πως η Τουρκία έχει κάνει σαφές ότι δεν θα δέχεται πίσω μετανάστες που προέρχονται από την Ηπειρωτική Ελλάδα.