1 Φεβ 2017

Τι είδε ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στο hotspot Σάμου

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Σάμο επισκέφθηκε χθες ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο νησί, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και στις δομές φιλοξενίας εν γένει.
Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε για καθημερινά ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία του χώρου από εργαζόμενους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, της Υπηρεσίας Ασύλου, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας καθώς και του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Επίσης, συνομίλησε με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της UNHCR, του IOM και της Europol.

Στη διάρκεια της περιήγησής του έγινε λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία τόσο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την άμεση βελτίωση των υποδομών, όσο και για την πορεία του σχεδιασμού αναβάθμισης των υφιστάμενων συνθηκών διαβίωσης.

Ο κ. Μπαλάφας σε δήλωση του στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Η κατάσταση στη Σάμο είναι υπό έλεγχο. Σε κάποια τμήματα του Κέντρου Υποδοχής που οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές προχωράμε, με γρήγορους ρυθμούς, σε αντικατάσταση των σκηνών, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του στρατού και της αστυνομίας αλλά και των διεθνών οργανισμών, της Ύπατης Αρμοστείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και άλλων οργανώσεων που βρίσκονται εδώ και προσφέρουν βοήθεια. Η διαδικασία που πραγματοποιείται εδώ εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής και αφορούν κυρίως ευάλωτους πληθυσμούς, ασυνόδευτα ανήλικα, ανθρώπους που έχουν προέγκριση ασύλου.

Από ότι με διαβεβαίωσαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχουμε και αρκετές επαναπροωθήσεις στις χώρες προέλευσης. Η κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μια κατάσταση, στην οποία χρειάζεται συνεχώς να λύνεις προβλήματα και να διαχειρίζεσαι καταστάσεις που πολλές φορές δεν βρίσκονται και στα δικά σου χέρια. Εξαρτώνται από τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Είναι μια συνεχής προσπάθεια».