23 Φεβ 2017

Samos B-side:Απόπειρες αυτοκτονίες διπλά μας

Σε ανάρτηση  στη σελίδα τους στο  facebook η ομάδα-κίνηση Samos B-side αναφέρει τα εξής.
ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ 7 απόπειρες αυτοκτονίας, 2 θάνατοι από "παθολογικά" αίτια. Ο ένας δεν έπαιρνε τα φάρμακά του για ένα μήνα και έμενε σε σκηνή, δεν τον είχε πάρει είδηση κανένας, ούτε το επιστημονικό προσωπικό και ο άλλος πέθανε περιμένοντας έξω από τα γραφεία
της MEDIN (Ιατρική Παρέμβαση) στο hot spot της Σάμου επειδή είχε θέμα με την καρδιά του. Πολλές είναι και οι περιπτώσεις με ψυχολογικά προβλήματα που είτε τα "κουβάλησαν" είτε τα απόκτησαν από τη διαμονή τους . 6,7,8,9,10 μήνες αναμονή από άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και τώρα ο δύσκολος χειμώνας.
Οι περισσότεροι με λίγα έως ελάχιστα χρήματα και αυτά φυλαγμένα για τις δύσκολες μέρες του δρόμου, αυτόν που ελπίζουν να περπατήσουν . Περιμένουν σε ατέλειωτες ουρές για φαγητό, καταγραφή, ιατρείο. Πολλοί δεν φτάνουν στα ιατρεία, τους ξεπερνούν άλλοι που έχουν περισσότερες δυνάμεις προσπαθώντας να χαρακτηριστούν ευάλωτοι (καινούργια πατέντα για ευνοϊκότερη μεταχείριση) και έχουν άσχημη εξέλιξη. Μ.Κ.Ο. ελληνικές , Μ.Κ.Ο. εξωτερικού, μεγάλο ποσοστό χρηματοδότησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (αυτή, λέει, θα τη μοιράσει στις ελληνικές, του εξωτερικού ξεχωριστή η χρηματοδότηση). Μεγάλο φαγοπότι, διασπορά χρήματων παντού, αποτέλεσμα ελάχιστο. Το παιχνίδι στημένο όπως και παλιά και τα αποτελέσματα τραγικά που τα βιώνουμε μετά από χρόνια . 
Τώρα όμως μιλάμε για διαχείριση ανθρώπων που η ποιότητά της θα έχει αντίκτυπο στη ζωή τους και βέβαια θα επηρεάσει καθοριστικά και τη ζωή μας και την ιστορία μας. Όταν μετά από μήνες αναμονής, με τις συνθήκες που ξέρουμε, θα έρχεται η απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο και η επιστροφή στην "ασφαλή" Τουρκία οι απόπειρες αυτοκτονιών θα είναι καθημερινές αν και σε μας δεν θα φτάνουν . Θα αντιμετωπίζονται σαν παραβατικοί τύποι και αυτοί μαζί με τους "ταραξίες", κατόπιν απόφασης του Διευθυντή της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, για να ξεμπερδεύουν γρήγορα με αυτούς και να μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα με σκοπό την άμεση απέλαση τους .

 Πάλι εμείς δεν θα παίρνουμε είδηση . Όταν εμείς βρισκόμαστε στα σπίτια μας με φίλους ή όχι, με ζεστασιά ή όχι, σε καναπέδες χαλαροί ή προσπαθώντας να χαλαρώσουμε, μια άλλη πόλη δίπλα μας, κοντά μας πολύ, το camp με περίπου 2000 άτομα θα βιώνει αυτά που εμείς θα λέμε ότι δεν γνωρίζαμε ότι συνέβαιναν. Όμως θα γράφετε η ιστορία της προσφυγιάς. Η πόλη θα κοιμάται και θα περιμένει την καλοκαιρινή σαιζόν σιχτιρίζοντας τους πρόσφυγες που θα φταίνε για όλα. 

ΣΑΜΟΣ 16/2/2017 Γ.Κ.