7 Μαρ 2017

Προκήρυξη για το φετινό σχολικό πρωτάθλημα σκακιού που θα γίνει στο ΕΠΑΛ Σάμου την Κυριακή 19 Μαρτίου

5ο ΣΑΜΙΑΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ 2017
1.      ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» προκηρύσσει το 5ο Σαμιακό Σκακιστικό Ατομικό Πρωτάθλημα για μαθητές.

2.      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνει ο Σκακιστικός Όμιλος Σάμου «Μέλισσος» σε συνεργασία με το «Μαυρογένειο» ΕΠΑΛ Σάμου, την σκακιστική λέσχη «Μαραθόσποροι» του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου, την σκακιστική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
υπό την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

3.      ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ:  Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Κυριακή 19η Μαρτίου 2017 στις αίθουσες διδασκαλίας του ΕΠΑΛ Σάμου στο Βαθύ.

4.      ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, της Σάμου.

5.      ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο email nikosrokopanos@gmail.com μέχρι και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017. Εναλλακτικά, οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλωθούν και από το Σχολείο τους με σχετικό έγγραφο που θα πρέπει να σταλεί είτε στο φαξ 2273031211 του Γυμνασίου Μαραθοκάμπου Σάμου είτε στο τηλέφωνο 2273035794 είτε στο email nikosrokopanos@gmail.com

Η τελική επιβεβαίωση των δηλωθέντων συμμετοχών (και τυχόν νέες συμμετοχές) θα πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 (11:00 - 11:15).

6.      ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν καταρχήν σε ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ και ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ (ανάλογα με το αν είναι μέλη σκακιστικών ομίλων ή όχι) και στη συνέχεια ανά τάξη και φύλο σε 8 κατηγορίες ως εξής:
1η
Μαθητές δημοτικών σχολείων τάξεων α’, β’ και γ’
2η
Μαθήτριες δημοτικών σχολείων τάξεων α’, β’ και γ’
3η
Μαθητές δημοτικών σχολείων τάξεων δ’, ε’ και στ’
4η
Μαθήτριες  δημοτικών σχολείων τάξεων δ’, ε’ και στ’
5η
Μαθητές Γυμνασίων
6η
Μαθήτριες Γυμνασίων
7η
Μαθητές Λυκείων
8η
Μαθήτριες Λυκείων












Αν το πλήθος των αγωνιζόμενων μιας κατηγορίας είναι μικρότερο ή ίσο του 8 τότε αυτοί θα παίξουν με το κυκλικό σύστημα πουλ. Αν οι αγωνιζόμενοι μιας κατηγορίας είναι περισσότεροι από 8 τότε αυτοί θα παίξουν με το ελβετικό σύστημα είτε των 5 είτε των 7 γύρων ανάλογα με το πλήθος τους.

7.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Άφιξη συμμετεχόντων & επιβεβαίωση συμμετοχών
11:00 - 11:15
Έναρξη των αγώνων
11:15
Διάλειμμα
14:30 – 15:30
Λήξη των αγώνων
18:30
Απονομές Επάθλων
18:45 - 19:00
8.      ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:  Οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς χρόνο σκέψης. Αν όμως κάποια παρτίδα διαρκεί περισσότερο από τις υπόλοιπες του ίδιου γύρου θα χρησιμοποιείται ρολόι με χρόνο σκέψης 5 λεπτών για κάθε παίκτη.

9.      ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Επικεφαλής διαιτητής των αγώνων ορίζεται ο διαιτητής της ΕΣΟ κ. Χρήστος Γιαλιάς με βοηθούς που θα οριστούν από το Σκακιστικό Όμιλο Σάμου.

10.  ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Τα κριτήρια άρσης ισοβαθμιών είναι τα εξής:
για το ελβετικό σύστημα:
i)        Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους.
ii)      Το κριτήριο Μπούλχοτζ (βαθμοί των αντιπάλων)
iii)    Το κριτήριο Σόννεμπορν - Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
iv)    Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
v)      Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
για το κυκλικό σύστημα πουλ:
i)        Το σύστημα Σόννεμπορν - Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
ii)      Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
iii)    Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.


11.  ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Η μεταφορά των μαθητών από τα Σχολεία της δυτικής Σάμου (από το Καρλόβασι ή τον Μαραθόκαμπο) προς το χώρο των αγώνων, θα γίνει με λεωφορείο με ώρα αναχώρησης 09:15 το πρωί της Κυριακής 19 Μαρτίου από τον Μαραθόκαμπο, με ενδιάμεση στάση στο Καρλόβασι και αναχώρηση στις 10:00 (από την Εμπορική Σχολή) και επιστροφή το απόγευμα της ίδιας μέρας από το Βαθύ.