24 Μαρ 2017

Στο πρώτο μαθητικό συνέδριο έρευνας και επιστήμης το 1o Γυμνάσιο της Σάμου

Η Τρίτη τάξη του 1ου Γυμνασίου Σάμου ήταν το μοναδικό δημόσιο σχολείο που συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που διεξήχθη με επιτυχία, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», από την Ε.Λ.Μ.Ε με την συμμετοχή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν. Πατρών και το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»,υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π.
του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευναςκαι Θρησκευμάτων.Συγκεκριμένα, το τμήμα Γ΄ 2 του Πρώτου Γυμνασίου πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την Ανακύκλωση με αφορμή το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων στο οποίο συμμετέχει με θέμα » Τέχνη και Ανακύκλωση». Οι μαθήτριες Ευαγγελία Κουτσοδήμου, Βασιλική Κολλάρου και Βασιλική Νιτσόλα με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, Αθανασίας Σταυροπούλου (φιλόλογος) και Σοφίας Κουμούτση (μαθηματικός), ετοίμασαν και παρουσίασαν με επιστημονικό τρόπο την εργασία τους στο Συνέδριο, αφού προηγουμένως προκρίθηκαν μίας αυστηρής επιλογής από κριτές πανεπιστημιακούς και σχολικούς συμβούλους.

Στο συνέδριο οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν υλοποιήσει στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων ή και ευρύτερων συνεργασιών με Ερευνητικά Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια, με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή μαθητών από πρότυπα και πειραματικά Λύκεια της Ελλάδας, από όλα τα σχολεία της Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ίμβρου, από σχολεία της Κύπρου και κατά τη διάρκειά του αντάλλαξαν απόψεις για την επιστήμη και την εκπαίδευση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν, επίσης, όλοι τις εξαιρετικές προσκεκλημένες ομιλίες του Καθ. Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή του Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων mathesis του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: Οι «πιτσιρικάδες» που άλλαξαν τον κόσμο, και του Καθ. Χαρίτωνα Πολάτογλου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με θέμα: Θεωρητικές Ιδέες που γεφυρώνουν τις διάφορες κλίμακες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 350 μαθητές, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Πανεπιστημίων καθώς και ερευνητές. Οι καθηγητές και ερευνητές που παρακολούθησαν το συνέδριο εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα των ερευνητικών εργασιών των μαθητών και από την επαγγελματικότητα των παρουσιάσεων τους.


Συντάκτης: Χάρης Ζαβουδάκης
ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ