16 Μαρ 2017

"Κυριακή 2 Απριλίου Συντονιζόμαστε και στη Σάμο"

Το 2008 μια ομάδα πολιτών στην Εσθονία ξεκινάει μια προσπάθεια να καθαρίσει ολόκληρη την χώρα μέσα σε μία μόνο μέρα. Ήταν ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος όμως επιτεύχθηκε με τις προσπάθειες όλων των εθελοντών. Με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε Let’s do it και πήρε διεθνείς διαστάσεις.
Το 2011, εθελοντές από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής «Ώρα για Δράση» και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ήρθαμε σε επαφή με την ομάδα της Εσθονίας και συζητήσαμε για το πως θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια δράση και στην Ελλάδα. Έτσι, ξεκινάει το Let’s do it Greece. Στις 29 Απριλίου του 2012 η ομάδα μας έκανε την πρώτη της προσπάθεια να συνεργαστεί με φορείς από όλη την χώρα και να γίνουν ταυτόχρονα εθελοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνά όλες τις προσδοκίες και φτάνει τους 20.000 εθελοντές. Έτσι δώσαμε ραντεβού και για την επόμενη χρονιά, με τη ελπίδα να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το μήνυμα του εθελοντισμού.

Από το 2013 και κάθε χρόνο, επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη δράση θέτοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Δεν θέλαμε να γίνονται απλώς καθαρισμοί, αλλά να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας γύρω μας. Θέλαμε να δείξουμε στους συμπολίτες μας πόσο μεγάλη σημασία έχει να διατηρούμε την καλή εικόνα της περιοχής στην οποία μένουμε, δείχνοντας έτσι την αγάπη μας για αυτήν. Και φυσικά ως εθελοντές δεν περιμέναμε κάποιον να κάνει την αλλαγή για εμάς, αλλά προσπαθούσαμε οι ίδιοι να φέρουμε αυτή την αλλαγή.Στην τελευταία δράση του Let’s do it Greece στις 17 Απριλίου 2016 συμμετείχαν πάνω από 67.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε κάθε χρόνο να ευαισθητοποιούμε ολοένα και περισσότερους πολίτες και να κινητοποιούμε την κοινωνία γύρω μας, με στόχο την διάδοση του θετικού μηνύματος της συνεργασίας και του εθελοντισμού.

Δείτε τις μέχρι τώρα συμμέτοχες για την Σάμο :


Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos 2017


Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό στην περιοχή «Ποτάμι» και στον δρόμο από το λιμάνι έως το Ποτάμι


Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου θα συμμετάσχει στο Let`s Do it Samos 2017 με αποκατάσταση γεφυρών στην περιοχή Καταρρακτών στο Ποτάμι και καθαρισμό του δρόμου από το Λιμάνι Καρλοβάσου έως το «Ποτάμι».


H Δημοτική Κοινότητα Καρλοβασίων συμμετέχει στο Let`s Do It Samos με καθαρισμό - εξωραϊσμό στην πλατεία Καρλοβάσου και την οδό Γοργύρας.


O Κυνηγετικός Σύλλογος Καρλοβάσου θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό στην παραλία Λεπροκομείου.


Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Σάμου θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό παραλιών και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.


O Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου «Ο Καπετάν Λαχανάς» θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου στο θέατρο του Αι-Γιαννάκη.


Η Δημοτική Κοινότητα Πυθαγορείου θα συμμετάσχει στο Lets Do It Samos 2017 με εθελοντική δενδροφύτευση στην περιοχή Πυθαγορείου.


Tο Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου θα συμμετέχει με όλες τις τάξεις του στο Lets Do It Samos 2017, με τις εξής δράσεις 

Α΄Φάση (7/03/2017): Η εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής πραγματοποίησε την δραματοποίηση του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ «Η ιστορία του εγωιστή Γίγαντα», με δράσεις για όλες τις τάξεις. Στόχος ήταν οι μαθητές να ανακαλύψουν τα όρια της κτητικότητας, τα συναισθήματα του θυμού, τις συνέπειές τους και μέσα από την τέχνη τη διαχείριση αυτών και την ψυχική λύτρωση. 

Β΄Φάση (14/3/2017): Μετά από αυτοσχεδιασμό και αναστοχαστική συζήτηση με τους μαθητές, θα προκύψει η δημιουργία ομαδικού γλυπτού πάνω σε πέτρα όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών, και των ειδικοτήτων. 

Γ΄Φάση : Στις 21 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, οι μαθητές με τη συνοδεία εκπαιδευτικών θα τοποθετήσουν τα γλυπτά τους στην παραλία Κοκκαρίου (γκρέμισμα των ορίων και επικοινωνία της κλειστής κοινωνίας με τον έξω κόσμο). 

Συγχαρητήρια στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου. 


Ο Αθλητικός Σύλλογος Χρωματοσφαίρισης Σάμου «Νέμεσις» συμμετέχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό στην παραλία του Όρμου Καρλοβάσου.


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» συμμετέχει στο Let`s Do It Samos 2017 με καθαρισμό στην παραλία του Αγίου Κωνσταντίνου.


Ο Σύλλογος Δημιουργικής Χειροτεχνίας «Οι Ιδέες μας» συμμετέχει στο Let`s Do It Samos 2017.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ωκυρρόη η Σαμία θα συμμετάσχει στο Let`s Do It Samos με δεντροφύτευση στην περιοχή Πυθαγορείουμε καθαρισμό της Παραλίας στο Ποτάμι Καρλοβάσου.

Η Ένωση Μικρασιατών Σάμου θα συμμετάσχει με εξωραϊσμό στην περιοχή των Προσφυγικών ενώ θα συνδυάσει τη δράση της και με έθιμα για το Πάσχα και την Ανάσταση.