23 Μαρ 2017

Ευρεία σύσκεψη της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με όλους τους φορείς του B. και Ν. Αιγαίου

H Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα τους εκπροσώπους και τουριστικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου, για τον συντονισμό των ενεργειών και την προώθηση των δικών τους πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των νησιών, των οποίων η τουριστική εικόνα στο παρελθόν δέχθηκε πιέσεις από την εκτεταμένη αναπαραγωγή αρνητικής δημοσιότητας λόγω των προσφυγικών ροών. 
Στην πολύωρη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στο Υπουργείο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενώσεων Ξενοδόχων, των Επιμελητηρίων και της ΕΟΑΕΝ. Συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και του ΕΟΤ. 

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσου και διευρυμένου συντονισμού μεταξύ των παραπάνω φορέων και κατ’ επέκταση με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ για την στοχευμένη και δυναμική προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών στις αγορές-στόχους για το 2017. 

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των νησιών ανέπτυξαν τις προτάσεις τους και τις προτεραιότητες για το τουριστικό προϊόν κάθε προορισμού. Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και θα προχωρήσει σε συνεργασία και σε περαιτέρω στήριξη του σχεδιασμού και των ενεργειών για την συνολική τουριστική προώθηση και προβολή των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο εξωτερικό.

Οι προτάσεις Ε.Ο.Α.Ε.Ν στην Υπουργό Τουρισμού για την προώθηση και προβολή των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από το μεταναστευτικό

 Εμπεριστατωμένες προτάσεις κατέθεσε ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2017 στο Υπουργείο Τουρισμού, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Έλενας Κουντουρά, με θέμα την περαιτέρω τουριστική προώθηση και προβολή των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από το μεταναστευτικό. 

Στη συνάντηση η οποία ήταν συνέχεια εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 25 Ιανουαρίου 2017 και συμμετείχαν θεσμικοί φορείς έγινε: 

α) καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων όσον αφορά στην περαιτέρω τουριστική προώθηση και προβολή των προορισμών και 

β) εισηγήσεις- προτάσεις για την επιπλέον τουριστική προώθηση και προβολή τους στις διεθνείς αγορές. 

O πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θράσος Καλογρίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά για το μεγάλο αυτό ζήτημα ότι: «Σε τουριστικό επίπεδο το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά προφανώς κρίση και για το λόγο αυτό απαιτείται η αντιμετώπισή του με όρους διαχείρισης κρίσης. Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διαχείριση έχουν οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις αλλά σε καμία περίπτωση τα νησιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση χωρίς 

α) την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων και 

β) την υποστήριξη της πολιτείας και των φορέων της. 

Άλλωστε, στην παρούσα τουριστική, οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία οι επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν δεν περιορίζονται στα εν λόγω νησιά αλλά διαχέονται στο σύνολο της χώρας επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο τα οικονομικά όσο και τα τουριστικά της δεδομένα». Οι σχετικές προτάσεις του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-Ε.Ο.Α.Ε.Ν αναφέρουν τα παρακάτω: 1. Εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για συντονισμένες ενέργειες συνολικής προβολής και προώθησης της τουριστικής και της παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών μας, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις και της προβολής σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

2.Ειδικά μέτρα 

1. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για Λέσβο, Χίο Σάμο, Κω με χορήγηση επιταγής (voucher) σε συνεργασία για μειωμένες τιμές με αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες. 

2. Στόχευση σε ειδικές ομάδες τουριστών που θα τονώσουν τον τουρισμό και θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου (μαθητικός, συνεδριακός, εκπαιδευτικός, ιαματικός, αθλητικός, εκκλησιαστικός, κλπ). Να δοθεί ευκαιρία στα συγγενικά πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού των φοιτητών και φοιτητριών των Α.Ε.Ι. καθώς και υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις που έχουν τμήματα στα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τουρισμό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, να μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές κοντά στα παιδιά τους, σε ειδικές τιμές, με ειδικές παροχές από τους συλλόγους των νησιών 

3. Υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων (πχ συνέδρια, στοχευμένα road show και διαφημιστική προβολή σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, φιλοξενίες δημοσιογράφων και τουριστικών γραφείων κα), που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του σημαντικά αυξανόμενου ρεύματος επισκεπτών από την γείτονα Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου και μέσω αυτών στην υπόλοιπη χώρα . 

4. Αύξηση των πόρων και διεύρυνση των επιλέξιμων δραστηριοτήτων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό. 

5. Αποζημίωση νησιωτικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας του προσφυγικού. Αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ΔΟΥ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες, για τουλάχιστον 2 έτη. 

6. Επιδότηση κόστους εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση. 

7. Φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών γραφείων από την Ευρώπη για την προβολή των νησιών στις χώρες τους. 

8. Οικονομική ενίσχυση αναπτυξιακών φορέων για την προβολή των νησιών που επλήγησαν ως τουριστικοί προορισμοί καθώς και προώθηση των τοπικών προϊόντων στις ξένες αγορές.